Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Kulturhistoriska byggnader

Hylte är en ung kommun men dess geografiska område har en lång historia som speglas i bebyggelse och landskap. Här finns rikliga spår från forntid till historisk tid, gamla gårdar och kyrkbyar, tidiga industrier, den gamla Nissastigen med förhistoriska anor, järnvägsstationer, gamla vägmärken och gästgiverier med mera.

Stort kulturhistoriskt värde

2009 avslutades en länstäckande inventering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Inventeringen i Hylte kommun utfördes av Kulturmiljö Halland under 2007. Sammanlagt 976 kulturhistoriskt värdefulla objekt registrerades i Hylte kommun, vilket motsvarar ca 15 % av bebyggelsen. Det är en högre andel än i övriga kommuner i länet och är en bekräftelse på att det finns ovanligt mycket välbevarad, äldre och intressant bebyggelse i kommunen.

Kulturarvet - vårt gemensamma ansvar

Kulturmiljön är allas ansvar och rättighet och vi hoppas att alla som bor och vistas i kommunen vill vara med och bevara Hylte kommuns kulturarv. Du hittar mer information om kulturmiljöer och byggnader på Kulturmiljö Hallands hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt