Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Frågor och svar om EU-valet

Varför är det val?

Vart femte år väljer EU:s invånare vilka ledamöter som ska sitta i Europaparlamentet de kommande fem åren. Efter EU-valet 2019 kommer det att sitta 701 ledamöter i Europaparlamentet, av dem ska Sverige välja 21 ledamöter i årets val.

När kan jag rösta?

I Sverige hålls valet söndagen den 26 maj 2019. Du kan även förtidsrösta från och med den 8 maj fram till och med valdagen 26 maj.

Var kan jag rösta?

Du röstar i den vallokal som ligger i ditt valdistrikt. Om du har rösträtt och står med i röstlängden så får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress ungefär tre veckor före valet. På ditt röstkort anges din vallokal. På valdagen kan du endast rösta i den vallokal du tillhör.

Du kan förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i landet. I Hylte kommun kan du förtidsrösta i Unnaryds bibliotek, Torups bibliotek och Hörsalen i Centrumhuset Hyltebruk.

Vem får rösta?

Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är:

  • 18 år senast på valdagen,
  • svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller
  • är medborgare i något av EU:s medlemsländer samt är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast den 26 april.

Rösträtt och röstlängdPDF

EU-medborgare som vill rösta i valet till Europaparlamentetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information about voting registration if you are a citizen of a EU Member State other than Sweden.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jag kan inte ta mig till en vallokal – kan jag rösta ändå?

Du kan rösta med bud om du på grund av hög ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till vallokalen. Du kan även rösta med bud om du är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt, eller om du bor eller vistas vid en lantbrevbärarlinje. För mer information om hur du budröstar, se fliken olika sätt att röstaöppnas i nytt fönster

Om du på grund av hög ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till vallokalen, och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan kommunen ordna så att en röstmottagare kommer hem till dig. Kontakta valnämndens kansli via telefon: 0345-180 00 för bokning av ambulerande röstmottagare. Du kan även läsa mer under fliken olika sätt att röstaöppnas i nytt fönster

Vilka partier kan jag rösta på?

Partier med registrerad partibeteckning kan lista kandidater på valsedlar inför ett val. För ytterligare information om vilka partier som ställer upp i EU-valet se valmyndighetens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad gör Europaparlamentet?

Europaparlamentet fungerar ungefär som riksdagen gör i Sverige. Bland annat stiftar Europaparlamentet lagar samt beslutar om EU:s budget.

Hur påverkar min röst?

Du röstar på det parti och den kandidat du vill ska företräda dig i Europaparlamentet. När du röstar i EU-valet är du med och bestämmer vilken riktning EU ska ta inom områden såsom till exempel internationell handel, ekonomisk tillväxt, konsumetskydd, säkerhet och bekämpning av klimatförändringar.

Vilka partier kommer in i Europaparlamentet?

Alla partier som får minst 4 procent av rösterna i det svenska valet kommer få representation i Europaparlamentet.

Kan jag personrösta?

Du kan välja att rösta på parti eller på en specifik kandidat. Vill du rösta på en specifik kandidat sätter du ett kryss på valsedeln vid den kandidatens namn. Du kan bara personrösta på en kandidat.

Kontakt