Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Olika sätt att rösta

Det finns olika sätt att rösta. Du kan förtidsrösta, rösta på valdagen, rösta med bud eller rösta med hjälp av ambulerande röstmottagare. Du som befinner dig utomlands när det är val kan rösta i förtid från utlandet.

Röstkort

Alla som får rösta i valen får ett röstkort hemskickat med posten. På röstkortet står det vilken vallokal du ska rösta i på valdagen den 9 september. Ta röstkortet och en giltig legitimation (måste bland annat ha foto på dig) när du ska rösta.

Röstkorten börjar skickas ut av Valmyndigheten vecka 33 och alla ska ha fått sitt senast 22 augusti. Om du inte har fått ditt röstkort med posten senast 22 augusti, eller om du tappat bort ditt röstkort kan du få ett nytt. Du kan kontakta kontaktcenter i kommunhuset på Storgatan 8 i Hyltebruk för att få hjälp med att få ett nytt röstkort. 

Förtidsrösta

Om du inte har möjlighet att rösta på valdagen kan du förtidsrösta. Du måste ha ditt röstkort och en giltig legitimation för att kunna förtidsrösta.

Du kan förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i Sverige. Du kan förtidsrösta under perioden 22 augusti till 9 september. Din röst kommer sen att skickas till din hemkommun och komma till din vallokal på valdagen och räknas tillsammans med de andra rösterna i det distrikt du tillhör. Ditt röstkort kommer skiljas från dina valkuvert innan de stoppas i valurnan så ingen kommer veta vad du röstar på. Hylte kommun anordnar förtidsröstning i följande lokaler:

 • Kontaktcenter i kommunhuset, Hyltebruk*
 • Biblioteket i Torup
 • Biblioteket i Unnaryd

Du måste ha ditt röstkort och en giltig legitimation för att kunna förtidsrösta så glöm inte att ta med det. Du hittar öppettiderna för förstidsröstningen längst ned på den här sidan.

*Kontaktcenter i kommunhuset har även öppet på valdagen, klockan 9-20, för dig som inte bor i kommunen men vill förtidsrösta i dig egen kommun på valdagen.

 

Rösta på valdagen

På valdagen den 9 september kan du rösta i din vallokal från klockan 09.00 till 20.00. Vilken vallokal du ska gå till står på ditt röstkort. Du kan bara rösta i den vallokalen under valdagen den 9 september. OBS! Titta extra noga att du går till rätt vallokal eftersom det inför valen 2018 har skett förändringar på valdistrikt och vallokaler i Hylte kommun.

I Hylte kommun finns följande vallokaler:

 • Torups bygdegård (Torups valdistrikt)
 • Rydöbruks skola (Rydöbruk/Femsjös valdistrikt)
 • Kinnareds skola (Kinnared/Drängsereds valdistrikt)
 • Skolmatsalen på Landeryds skola (Landeryd/Långaryds valdistrikt)
 • Unnaryds sporthall (Unnaryd/Jälluntoftas valdistrikt)
 • Örnaskolan (Örnabäckshults valdistrikt)
 • Gamla hallen (Hyltebruks valdistrikt)
 • Elias Fries skola (Staffansbos valdistrikt)

Rösta med bud

Väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till en vallokal eller förtidsröstningslokal får lämna sina valsedlar där genom bud. Dessutom får följande väljare budrösta:

 • väljare som betjänas av PostNords lantbrevbärare
 • väljare som är intagna i häkte,
 • väljare som är intagna i kriminalvårdsanstalt och av säkerhetsskäl inte kan rösta i samma röstningslokal som andra intagna på anstalten.

För att rösta med bud krävs särskilt material. Om du behöver material för budröstning eller vill veta mer om hur budröstning går till kan du höra av dig till kommunen. Du kan även besöka valmyndighetens webbplats för mer information om hur du kan få hjälp vid röstning.


Ambulerande röstmottagare

Väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till en vallokal eller förtidsröstningslokal har rätt att få hjälp av ambulerande röstmottagare från kommunen. Om du inte har någon som kan vara bud eller inte vill att någon anhörig ska vara ditt bud kan du istället kontakta kommunen som då kan skicka två röstmottagare hem till dig och du kan lämna rösten till dem. Det är samma förfarande som att rösta i en förtidsröstningslokal. Du kan be röstmottagarna om hjälp med att göra iordning din röst, något ett bud inte får göra. Röstmottagarna har tystnadsplikt.

De ambulerande röstmottagarna är utsedda av kommunen. I Hylte kommun är de ambulerande röstmottagarna personer som är anställda på kommunledningskontoret.

Om du behöver en ambulerande röstmottagare, kontakta kommunen så kommer vi överens om en tid vi kan komma hem till dig.

OBS! Ambulerande röstmottagare erbjudes i begränsad omfattning torsdagen den 6 september och fredagen den 7 september efter tidsbokning. Samt söndagen den 9 september kl. 15.00-17.00 efter tidsbokning.

Kontakt

Sidan uppdaterades: 2018-09-05