Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Vanliga frågor och svar om vuxenutbildning

Vem får studera inom vuxenutbildningen?

Du ska vara 20 år (från det andra kalenderhalvåret du fyller 20 år) eller ha slutfört en gymnasieutbildning. Du ska ha de kunskaper som krävs för att följa kursen. Har du förkunskaper i ett ämne så behöver du inte börja om från början. Det är vad du kan just nu som avgör på vilken nivå du ska börja läsa.

Är jag garanterad en plats om jag söker?

Ibland har vi fler sökande än platser. Då ska den lämnas företräde som har störst behov, det vill säga att de som har en kort utbildning har företräde. Till bedömningen skriver den sökande ett personligt brev som lämnas tillsammans med en individuell studieplan. Detta utgör underlag för bedömningen.

Jag kommer från en annan kommun. Hur gör jag då?

I första hand ska du studera i den kommun där du är folkbokförd. Om du vill studera i en annan kommun så ska du alltid lämna ansökan till den kommun där du vill studera.

Hur kan jag läsa?

Du kan välja mellan att läsa ett ämne i taget eller kombinera flera ämnen samtidigt. På så vis kan du göra en egen studieplan utifrån dina intressen och behov. Du kan läsa på plats hos oss eller på distans, eller i en blandning av båda, samt på dag- eller kvällstid.

Vad är validering?

Vuxenutbildning erbjuder dig som har kunskaper inom ett eller flera ämnen möjlighet att validera dina kunskaper. Då värderas dina kunskaper och jämförs sedan med vad som krävs för att få gymnasiebetyg.

Vad kostar utbildningen?

Undervisningen är kostnadsfri, men läromedel måste du betala själv. Nya böcker finns att köpa bland annat via internet och ibland finns annonser om begagnade böcker på vår anslagstavla.

Sidan uppdaterades: 2017-03-06

Kontaktinformation