Hylte kommun logotyp

Förorenad mark

Vad ska du göra om du upptäcker en förorening i mark, eller om du vill sanera förorenad mark eller göra markarbeten där det finns föroreningar i marken?

Undersök om ett område är förorenat

Om du tänker köpa en fastighet, göra markarbeten eller avveckla din verksamhet är det viktigt att du tar reda på om marken är förorenad. Länsstyrelsen eller miljöenheten kan ha uppgifter om fastigheten eller marken tidigare har bedömts som förorenad. Om inga uppgifter finns kan du behöva göra en miljöteknisk markundersökning.

Upptäcker du att ett område är förorenat ska du genast kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen, bygg- och miljöenheten på 0345-180 00 eller sbf@hylte.se.

Gamla deponier - soptippar

Gammalsbo avfallsanläggning

Vi avråder från att plocka och äta svamp eller bär från området. Området är en gammal kommunal avfallsanläggning som varit aktiv under en lång tid. Utredningen
kring Gammalsbo är pågående och sker i dialog med länsstyrelsen i Halland.

På området finns informationsskyltar uppsatta på både svenska och engelska.

Deponering var under en lång tid den huvudsakliga avfallshanteringen i Sverige. En deponi är en upplagsplats för avfall som finns på eller i jorden. Allt eftersom miljöproblematiken kring nedlagda deponier uppmärksammats har behovet av riskbedömning med avseende på människors hälsa och miljö ökat.

Länsstyrelsen och Hylte kommun arbetade under 2015 med ett projekt där Länsstyrelsen på uppdrag inventerade kommunens gamla deponier.

Inventeringen har genomförts enligt MIFO-metoden (metodik för inventering av förorenade områden) som utvecklats av Naturvårdsverket. Metodiken är ett verktyg för bedömning av föroreningssituationen och den generella risk denna medför för människors hälsa och miljön inom ett förorenat eller misstänkt förorenat område. Utifrån den bedömda risken klassas sedan området i en av fyra riskklasser. Länsstyrelsen inventerade och riskklassade 14 gamla deponier i kommunen.

Avslutad deponi

Riskklass

Gammalsbo AFA

1 - Mycket stor risk
Torups AFA2 – Stor risk
Unnaryd AFA (B)2 – Stor risk
Drängsered AFA2 – Stor risk

Rydöbruk AFA

2 – Stor risk

Rydöbruk industrideponi (1)

2 – Stor risk

Rydöbruk industrideponi (2)

2 – Stor risk

Landeryd A

2 – Stor risk

Landeryd B

2 – Stor risk

Landeryd C

2 – Stor risk

Nyarps deponi (A)

3 – Måttlig risk

Nyarps deponi (B)

3 - Måttlig risk

Jälluntofta AFA

3 - Måttlig risk

Unnaryds AFA (A)

3 - Måttlig risk

Kommunen är ansvarig tillsynsmyndighet och har ansvaret för äldre nedlagda deponier inom sitt
område.

De deponier som har fått en hög riskklass dvs 1 – Mycket stor risk och 2 - Stor risk ska utredas och vid behov åtgärdas.

Samhällsbyggnadsnämndens handlingsplan

Gammalsbo avfallsanläggning är högst riskklassad och den deponi kommunen ska arbeta med först.

Utredningen kring Gammalsbo är pågående och sker i samråd med länsstyrelsen i Halland

Anmäl sanering

Om du vet att det finns föroreningar och ska utföra markarbeten måste du först göra en anmälan till bygg- och miljöenheten. Vi gör då en bedömning av vad du behöver göra för att minska risken för påverkan på människors hälsa och miljön. Kontakta bygg- och miljöenheten på 0345-180 00 eller sbk@hylte.se.

Den som är ansvarig för efterbehandlingen av ett förorenat område är i första hand den som bedrivit en verksamhet (verksamhetsutövaren) eller den som vidtagit en åtgärd som lett till föroreningen. Du som fastighetsägare kan bli ansvarig för undersökning och sanering av förorenad mark.

Om ingen verksamhetsutövare finns kvar kan även fastighetsägaren bli ansvarig för att efterbehandla det förorenade området. Kommunens bygg- och miljöenhet kan utreda vem som har ansvaret för efterbehandling av ett förorenat område.

Miljöfarlig verksamhet/ hälsoskydd (FMH)

Av 28 § FMH framgår att anmälningsplikt gäller för en avhjälpandeåtgärd som omfattar en föroreningsskada och där åtgärden bedöms medföra en risk, större än ringa, för ökad exponering eller spridning av föroreningen. Anmälningsplikten är utfärdad med stöd av det bemyndigande som ges i 9 kap. 6 § miljöbalken (MB).

Med föroreningsskada avses enligt 10 kap. 1 § första stycket MB en miljöskada som genom förorening av ett mark- eller vattenområde, grundvatten, en byggnad eller en anläggning kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. Med avhjälpande avses enligt 10 kap. 1 § tredje stycket MB utredning, efterbehandling och andra åtgärder för att avhjälpa en föroreningsskada eller en allvarlig miljöskada.

Anmälan om förorenad mark

Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad

Innehåll på sidan