Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Fyrverkerier och regler

Det kan vara roligt och trevligt att fyra av fyrverkerier tillsammans med sina nära och kära. Men det finns några saker som är viktiga att tänka på som till exemplet:

  • Att du har tillstånd för att avfyra fyrverkerier
  • Att du visar hänsyn till andra människor och djur
  • Att du är försiktig och vet hur man avfyrar fyrverkerierna på ett säkert och rätt sätt

Åldersgräns

Du måste vara 18 år för att köpa, inneha eller använda fyrverkerier. Att köpa för att sedan lämna över pjäser till någon under 18 år är brottsligt och kan jämföras med langning av alkohol.

Regler kring fyrverkerier

Alla kommuner har olika regler gällande fyrverkerier och i Hylte kommun följer man de Allmänna lokala ordningsföreskrifter som innebär (Antagen 2007-11-29, § 66) att:

20 § Den som skjuter av fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor ska visa största möjliga hänsyn till omgivningen. Tillstånd av polismyndigheten krävs inom hela kommunen för att få använda pyrotekniska varor under hela året med undantag för:

  • Påskafton (samt därpå följande dag till kl. 03.00)
  • Valborgsmässoafton (samt därpå följande dag till kl. 03.00)
  • Nyårsafton (samt därpå följande dag till kl. 03.00)

Det är polisen som hanterar och ansvarar för klagomål angående fyrverkerier. Mer information om tillstånd och hantering av fyrverkerier finns att läsa hos polismyndigheten. Under relaterad information kan du läsa mer om råd och tips för ett säkrare fyrverkeri.

Kontakt