Radon är en osynlig och luktfri ädelgas. Den som utsätts för höga halter av radon under en längre tid kan drabbas av lungcancer. Enda sättet att ta reda på om ditt dricksvatten eller luften i din bostad är radonhaltig är att göra en mätning. För att mätningen ska vara tillförlitlig ska den genomföras mellan 1 oktober–30 april och vara i minst två månader. Referensvärdet för radon i inomhusmiljö är fastställt av Strålskyddsmyndigheten som anger att inomhusmiljön i bostäder och allmänna lokaler eller dricksvattnet inte ska ha radonhalter som överstiger 200 Bq/m³.
I de nationella miljökvalitetsmålen och folkhälsomålen anges att från och med år 2020 ska byggnader inte ha en negativ effekt på hälsan. Det vill säga att ingen bostad eller lokal skall ha halter över 200 Bq/m³ år 2020.
Inom Hylte kommun har 3-4 procent av bostäderna för höga halter av radon och bara någon procent av de enskilda brunnarna.
Radon kommer ursprungligen en gas från uran som finns naturligt i berggrunden, byggnadsmaterial och vatten. Radon är ett gasformigt ämne som i sin tur sönderfaller till radondöttrar, det är dessa "döttrar", när de fastnar på dammet i luften och följer med ner i våra luftrör och lungor, som utgör faran med radonhaltig inomhusluft.
Radongasen mäts med spårfilm som ligger i små plastdosor. Dosorna beställer du från ett ackrediterat laboratorium (se nedan) och placerar sedan ut dem i bostaden. Mätningen ska pågå minst två månader under eldningssäsongen (oktober–april).
När mättiden är slut, skickar du tillbaka dosorna till laboratoriet för analys. Sedan kommer resultatet inom ett par veckor. Skicka in en kopia på analysresultatet till samhällsbyggnadskontoret.
I Sverige finns idag tre godkända mätlaboratorier (2021) som kan kontaktas för radonmätning. De företag som i dagsläget är granskade och godkända av Swedac för att följa dessa anvisningar är:
På Internet finns mer information om radon:
Om det visar sig att det är mer än 200 Bq/m3 luft i ditt hus ska du försöka minska halten. Vill du veta mer om åtgärder mot kan du gå in på Boverkets hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kontakta bygg- och miljöenheten på samhällsbyggnadskontoret om du har några frågor om radonmätning i din bostad.