Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Lite om bygdens historia

Mycket har hänt sedan människor först kom till denna trakt för cirka 8000-9000 år sedan. De tog sig hit via Nissans och Lagans vattenvägar, lockade av naturen och de viltrika skogarna. Än idag är det naturen och lugnet som lockar människor att bosätta sig här.

Ån Nissan och riksväg 26, Nissastigen, har transporterat både gods och människor genom århundraden. Bland annat reste drottning Kristina på Nissastigen på sin väg till Rom 1654. Långaryds prästgård och ett av gästgiverierna i trakten fick härbärgera drottningen.

Världsledande industri

Industriellt har utvecklingen i kommunen gått snabbt. Det började med ett järnbruk i Rydöbruk i mitten på 1700-talet. År 1907 bildades pappersbruket Hyltebruks AB och togs i drift två år senare. Idag är pappersbruket Stora Enso världsledande.

Centralorten Hyltebruk byggdes upp kring bruket och år 1909 började samhället ta form med arbetarbostäder, skolor och butiker. Arbetskraft hämtades såväl från Tyskland som övriga delar av landet och företaget lockade med såväl boende som högre lön än brukligt.

När så även järnvägen drogs genom bygden sköt utvecklingen verkligen fart. Med tiden kunde trakten även stoltsera med sågverk, gjuterier och snickeri- och metallföretag.

Levande kultur

Idag är Hyltebruk centralort i kommunen, med cirka 4000 invånare. Av övriga tätorter är Torup och Unnaryd betydande och har gamla anor som handelscentra i bygden och som bevarare av marknadstraditionerna tillsammans med byn Långaryd. Bygdens hembygdsföreningar arbetar framgångsrikt med att bevara och presentera bygdens historia för besökare och kommande generationer. Välkommen på upptäcktsfärd!

Kontakt