Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Rösta fram Hyltesvampen!

Röstningen är avslutad och vinnarna presenterades på Tågdagarna i Landeryd och Svampens dag den 4 september.

Resultatet i tävlingen blev följande:

1. Lennart Nilsson

2. Heidi Rask

3. Katarina Carlsson

Stort tack även till Adrian Anlikers, Louise Granquist Karlsson och Jenny Holmgren för era bidrag i tävlingen! Vi hoppas på att få se samtliga svampar figurera runt som hyltesouvenirer framöver. Under prisutdelningen fick även alla deltagare en check om 2000 kronor var för den mycket uppskattade insatsen.

Nu är det dags för dig att lägga din röst på den svamp du tycker bäst passar som officiell Hyltegåva!

I våras annonserades det ut en tävling till alla lokala hantverkare i Hylte kommun om att skapa en svamp som skulle kunna bli den nya officiella Hyltegåvan. Tidigare har en glassvamp från Nädhult varit gåva men då den glassvampen håller på att ta slut och hantverkaren har stängt sin verksamhet behöver vi en ny svamp som kan stoltsera som officiell Hyltegåva.

Hylte kommun kommer under 2023 att köpa in ca 100 svampar av det bidrag som får flest röster. En sen överraskning i omröstningen är att även andra- och tredjeplats kommer att köpas in. Vi hoppas att tävlingen kan leda till att många svampar, oavsett antal röster, kommer att säljas som en hyltesouvenir i hantverkares ordinarie sortiment och i butiker runt om i kommunen.

Första plats – Hylte kommun köper in 100 stycken svampar

Andra till tredje plats – Hylte kommun köper in 50 stycken svampar

Varför en svamp?

Att svampen har blivit en ikon för Hylte härstammar från att Elias Fries, som föddes 1794 i Femsjö, var en känd professor inom mykologi. Genom sitt arbete räknas han som en av grundarna till den moderna mykologin.

Mykologi är läran om svamp där Elias Fires var expert och namngav svampar.

2 september kl 23.59 – Sista dagen att rösta!

4 september kl 14.00 – Vinnarens presenteras på Tågdagarna i Landeryd.

Nedan kan du läsa hantverkarnas egna ord om hur de utformat svamparna.

Skattegårds Keramik

Jag heter Heidi Rask. Jag driver Skattegårds Keramik på vår gård. Gick keramikutbildningen på Sörängens folkhögskola 2014-2015. Efter det byggde vi en keramikverkstad med en liten butik där jag säljer mina alster. Jag drejar, ringlar, tummar och kvalar i stengodslera. Jag gör mest brukskeramik men skulpterar också olika föremål som pumpor, trädgårdspynt, tomtar, änglar svamp och en massa annat. Jag gör även keramik på beställning till företag restauranger och privatpersoner. Jag håller också kurser i verkstaden med olika upplägg. Har under 2022 levererat svampar till kommunen och tyckte det kunde vara kul att ställa upp i tävlingen som går av stapeln på tågdagarna. Ni hittar mig på instagram ( heidiskeramik) och facebook Skattegård keramikverkstad. ¨

Ni kan nå mig på:0734437999

 

Adrian Anlikers

Adrian Anlikers – trässvampar

Jag, Adrian Anliker är 73 år och efter min pension flyttade min sambo och jag 2018 från Schweiz till Bockshult i Hyltebruk. (Vi har sedan 2010 ägt ett hus där). Eftersom jag alltid tagit hand om alla rester vid vedhantering började jag tidigt tillverka saker i trä. Det började med möbeltillverkning, samt de mindre bitarna blev leksaker och andra prylar. Hela mitt liv har jag älskat att plocka svamp. Omkring 1980 kombinerade jag min kärlek till svamp med att tillverka svampar i trä, största svampen var 80 cm hög. Den minsta jag tillverkat är 3 mm. Förutom hantverk i trä tillverkar jag också diverse artiklar i horn från älg, rådjur etc. Inspirationen till den inlämnade svampgruppen med snigel har jag fått under de tider jag vandrat i skogen, här gäller det att vara snabbare än en snigel om man vill ta vara på svampen!

 

Katarina Carlsson

Hej jag heter Katarina Carlsson och har de senaste 40 åren bott på Gotland (ursprungligen från Lidingö, Sthlm). Men är sedan ett drygt år tillbaka lyckligt inflyttad i Hylte kommun, närmare bestämt i Unnaryd där jag i det som folkmun kallas för Röda Längan, där butik paletti tidigare låg. Där har jag idag mitt boende och på övervåningen min keramikateljé. Att få byta miljö så här efter alla år är väldigt givande och jag uppskattar mycket det böljande landskapet här med alla sjöar, bokskogar och röda stugor. Min konstnärliga bana började tidigt då både min mamma och syster var keramiker och jag drev under tio års tid en keramik och hantverksgård på Näs på södra Gotland med dem. Ett antal konstutbildningar och kurser har jag också hunnit med men är för övrigt autodidakt i mycket. Jag har en önskan och förhoppning om att framledes kunna köra igång lite kursverksamhet då jag vet att det finns stor efterfrågan på det och jag höll i en av hantverksdagarna på Unnaryds bonadsmuseum nu i somras med temat ” att skapa i lera med naturen som inspiration” vilket var mycket uppskattat. När jag såg att Hylte kommun efterfrågade en ny handgjord svamp så kunde jag inte låta bli att anmäla mig och tyckte att det skulle vara en spännande utmaning! Då mina svampar är helt handgjorda så kommer alla att få ett eget uttryck men samtidigt inte mer än att det går att se vilken källa / vilken svamp det är frågan om och märkningen HYLTE kan också förtydliga detta men jag har också en tanke att ev kunna göra dem i olika leror och olika glasyrer för att få variation på dem. Kanske det skulle kunna bli olika svampar olika år som ”Årets Svamp” och kanske dom skulle blir uppskattade att samlas på! Jag har därför valt att skicka med lite olika i mitt experimenterande så ni förstår hur jag tänker. Att får göra Hyltesvampen skulle betyda mycket för mig som nyetablerad hantverkare här men inte minst så skulle det vara en ära!

Katarina Carlsson
Torget 4, 31451 Unnaryd, 0707758682

 

Lennart Nilsson

Hej,

När jag fick reda på att det skulle göras en ny Hylte svamp, tänkte jag direkt att det skulle vara trevligt att göra en sådan. Antinge i brons, eller i glas som är så vackert. Började att skissa och färglägga i gult. Gult är min färg, med tanke på alla citrusfrukter som jag har haft med i mina målningar. Det finns ingen glasblåsare i Hylte kommun längre, däremot två i Halland. Jag kontaktade Magnus Andersson Stening Glashytta och frågade om vi kunde samarbeta. Efter många svamp prover fick vi fram några resultat som kändes rätt. Jag kontaktade också Michael Ahlefeldt Laurvig för att höra om han hade några invändningar på att jag tar fram en svamp i glas. Han gav mig tummen upp samt några råd. Svamparna har två olika tillverkningssätt, man skulle kunna ha två olika svampar, en helgul och en lite mer orange. Med tanke på att det höga energipriserna så har det blivit dyrare att framställa glas. Priser på svamparna bör ligga 10% högre än det utsatta priset på ca 200 kr. Jag kan också leverera en större svamp som Michael gjorde, större storleken gör ju svampen lite mer exklusivare och då till ett pris av 450 kr exkl. moms.

Lennart Nilsson Hyltebruk, 0706371873, art.nilsson@gmail.com

 

Louise Granquist Karlsson

Jag är född och uppvuxen i Hyltebruk, där jag också bott i största delen av mitt liv. Efter att gymnasiet var avklarat styrde jag min kosa nordväst för högskolestudier, där jag nu befunnit mig de senaste åren. Med de senaste pandemiåren i åtanke har det blivit en hel del tid över för att finna nya intressen, att även att återuppta gamla intressen. Jag har alltid tyckt det är kul att uttrycka mig med hjälp av färg och form. Så under pandemin valde jag att återupptäckta akvarellmålning. Eftersom jag endast var ett barn när jag senast använde akvarellfärger är min erfarenhet inte så stor. Denna tävling ser jag som en möjlighet att utvecklas och att kunna främja kulturen i Hylte Kommun. Mitt bidrag är relativt enkelt, det föreställer en klunga md svampar som lever bredvid varandra. Alla svampars mycel sammanflätas och bildar ett enda stort nät av rötter. Oavsett utseende och art finns det en plats i skogen där varje svamp kan frodas. Dessa svampar representerar sympati, med mänsklighet och respekt.

Louise Granquist Karlsson,

Louise.grankarlsson@gmail.com

0760470318

 

Jenny Holmgren

Mitt namn är Jenny Holmgren. Här kommer min beskrivning av tavlan ”skålsvamp” till svamptävlingen. Inspirationen är av skålsvampar, men i en liten mer modern färganpassning. Tavlan är en liten 10x10 cm canvastavla som jag har skulpterat, målat och fixat med.

Jenny Holmgren

Björsjö 302

314 95, Kinnared

0768339856

Kontakt