Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Val 2022

Val 2014 September

Den 11 september 2022 är det val till riksdag, regionfullmäktige och kommunfullmäktige. På dessa sidor kommer du kunna läsa om hur valet går till i Hylte kommun. Du kommer bland annat hitta information om vilka lokaler du kan rösta i och hur de har öppet.

Nedan finns även länkar till Valmyndighetens sida där det finns information om röstkort, vem som får rösta och hur du gör när du röstar. Informationen finns även på lättläst svenska.

Valmyndigheten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lättläst information om att rösta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

For information in other languages, please visit Valmyndigheten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunen har ansvaret

Sveriges kommuner ansvarar för genomförandet av de allmänna valen till riksdag, regionfullmäktige (landstingsfullmäktige) och kommunfullmäktige vart fjärde år och valet till Europaparlamentet vart femte år. Utöver detta ansvarar kommunerna för genomförandet av folkomröstningar och eventuella extra val.

När är de allmänna valen?

Söndagen den 11 september 2022 är det valdag. Då röstar Sverige till riksdagen, regionfullmäktige och kommunfullmäktige. Från och med 24 augusti till och med 11 september 2022 kan du förtidsrösta.

Vem har rösträtt?

För att få rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Alla som har rösträtt kommer med i röstlängden (förutom de som fyller 18 år inom 30 dagar före valet), som är en lista över alla med rösträtt. Är du med i röstlängden så får du ditt röstkort hemskickat till dig i augusti.

Du har rösträtt till riksdagen om du är:

  • 18 år senast på valdagen,
  • Svensk medborgare
  • och är eller har varit folkbokförd i Sverige

Du har rösträtt till region- och kommunfullmäktige om du är:

  • 18 år senast på valdagen,
  • svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen, regionen, eller
  • medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och regionen, eller
  • medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan, eller statslös, och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen eller regionen.

Att rösta utomlands:
Om du är svensk medborgare och bor utomlands behöver du vart tionde år göra en anmälan till Skatteverket för att fortsätta vara med i röstlängden. Anmälan görs genom att en särskild blankett lämnas till Skatteverket. Utvandrade svenska medborgare har endast rösträtt i val till riksdagen.

Vad är ett röstkort?

Röstkortet anger uppgifter om dig, din vallokal och din plats i röstlängden. Du behöver inte ha med dig ditt röstkort om du på valdagen röstar i din vallokal där du ingår i röstlängden. Däremot måste du kunna visa vem du är, och det kan du göra på olika sätt. Om du inte har någon id-handling kan en annan person intyga din identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling för röstmottagarna. En röstmottagare som du är känd av kan också intyga din identitet. Vill du förtidsrösta måste du däremot ha ditt röstkort. Har du inte med dig ditt röstkort till lokalen för förtidsröstning kan du få ett dubblettröstkort utskrivet.

Röstkorten börjar skickas ut av Valmyndigheten under vecka 33 och alla ska ha fått hem sitt röstkort senast den 24 augusti.

Jag har inte mitt röstkort, finns det möjlighet att få ett nytt?
Om du inte har fått ditt röstkort med posten senast den 24 augusti, eller om du tappat bort ditt röstkort kan du få ett nytt. Via Valmyndighetens hemsida kan du själv beställa ett nytt dubblettröstkort. Du kan även kontakta kontaktcenter i kommunhuset på Storgatan 8 i Hyltebruk för att få hjälp med att få ett nytt röstkort.

Vad är en röstlängd?
Röstlängden innehåller de personer som har rösträtt vid ett aktuellt val. Om du har rösträtt finns du upptagen i röstlängden. I röstlängden finns information om vilka val du har rösträtt till. Röstlängden fastställs 30 dagar innan valet.

Kontakt