Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Höstens arrangemang

Kultur vårens evenemangs 2020

Hylte Kultur och Bibliotek har som mål att kunna erbjuda ett blandat utbud av utställningar och vernissage, författatbesök, musikkvällar, barnteater och allsångskvällar.

Forum Bio - Nu har bion startat upp igen med många spännande filmer och på programmet. För att se vilka filmer och tider besök webbplatsen Forumhylte.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Program för barn och unga hittar du under rubriken "Kulturarrangemang för barn & unga" och där kan du även anmäla dig till föreställningarna.

Hösten 2021

Vuxen arrangemang hösten 2021
 

Tisdag 19/10 Författarbesök Ewa Klingberg

Med berättelsen i fokus. Utifrån romanerna Midsommarblot och Plundringstider ( som båda utspelar sig i Värnamo) pratar Ewa personligt om författandets hantverk. Från det första fröet till ögonblicket då den färdiga boken möter läsaren

Tisdag 19 oktober kl 18
Plats: Forum Hyltebruk

Fri entré men begränsat antal platser, boka din plats på via denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Studiecirkel - Att vara föräldrar till barn med dyslexi

Vill du som förälder veta mer om dyslexi, hur man hjälper sitt barn med läsning och vilken hjälp man har rätt att få? Tips och råd om hur du hjälper ditt barn med läsandet

Hyltebiblioteken & Studieförbundet Vuxenskolan erbjuder en gratis studiecirkel för vårdnadshavare som har barn med läs- och skrivsvårigheter
Cirkeln leds av Niklas Nilsson som själv har dyslexi

Första träffen är torsdag den 7 oktober 18:30–20:30 sedan ses vi ytterligare fyra tillfällen gång i veckan i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler

Ev frågor ring Carolin, Studieförbundet vuxenskolan, 035-2603393
Begränsat antal platser, läs mer och anmäl härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Hallands starka kvinnor - När kvinnorna tog plats i politiken


Hallands starka kvinnor - Utställning på Hylte bibliotek

En utställning om rösträtt, kvinnor och demokrati, visas på Hylte bibliotek 11 oktober - 4 november på Hylte folkbibliotek

Hallands starka kvinnor berättar om halländsk historia tiden före och efter att den kvinnliga rösträtten genomfördes. I en besvärlig historisk tid gjorde många modiga kvinnor skillnad – därav namnet Hallands starka kvinnor. Utställningen finns även i digital form på www.hbf.se/hallands-starka-kvinnor/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Måndag 11/10 Invigning av utställningen

Invigningstalare Anna Roos
Musiker från kulturskolan under ledning av Lena Carlberg Nielsen. Kom gärna i tidstypiska kläder. Inne på Hylte biblioteket visas demokratiutställningen och Teatern 1918 av Kinnareds stadsteater. Regi Bengt Svensson

Måndag 11 oktober 17:30-19:00
Plats: Gamla hallens trappa mitt emot kommunhuset. kl 17:30 - 19:00

Söndag 17/10 Samma don - en tvåmansföreställning

Det är sommarkväll i nådens år 1918. Herr Gustav Klingelman förbereder ett viktigt sammanträde med tebjudning i sitt högreståndshem, som för tillfället är rysligt stökigt. En skurmadam kommer från förmedlingen för att städa upp. Då upptäcker Gustav att han saknar en sista namnpåskrift till sin petition mot kvinnlig rösträtt. Petitionen ska vara kommittén till handa snarast och ingen finns att tillgå. I sin desperation får Gustav en idé om hur både han själv och den lägre klassen kan bli nöjda: Han ger skurmadamen ett rumsrent och mycket tilltalande förslag på hur hon kan göra sin röst hörd.

”Samma Don” är en tvåmansföreställning i en akt skriven av Frigga Carlberg från Falkenberg, en av förgrundsfigurerna för kvinnlig rösträtt under åren fram till 1921, då rösträtten blev allmän och livet förändrades till det bättre för miljontals svenska kvinnor. I år firar vi 100 år av demokrati vilket gör pjäsen aktuell på nytt. Missa inte detta tidsdokument baserat på Frigga Carlbergs historiska pjäs och texter i bearbetning av Kjell-Åke Rinnarv, Kerstin Hultin och Anette Sundqvist. I rollerna: Herr Gustav Klingenmann – Kjell-Åke Rinnarv, Fru Lovisa Andersson-Anette Sundqvist, Kulida & Teaterkyssen.

Söndag 17 oktober 14:00
Plats: Hylte bibliotek
Anmälan: Boka din plats via denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Söndag 24/10 Föredrag: Starka röster - Kvinnors rösträtt

Föredrag om fränkorna hålls av Anna-Lena Nilsson länsarkivarie vid Hallands kulturhistoriska museum och redaktör för boken ”Starka röster i Varberg,” som är årets hembygdsbok i Halland 2021.

Söndag 24 oktober 14:00
Plats: Hylte bibliotek
Anmälan: Boka din plats via denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Söndag 31/10 Berättarträff : Släktingar till starka kvinnor i Hylte kommun minns och berättar.

Kom och dela med dig av dina berättelser från 1900-talets demokrati- och rösträttskamp
Söndag 31 oktober 14:00
Plats: Hylte Biblioteket
Anmälan: Boka din plats via denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fri entré - men vi har ett begränsat antal platser så boka din plats

Hallands starka kvinnor är producerad av Halländska hembygdsrörelsen och Hallands bildningsförbund med stöd av Region Halland/Kultur i Halland.I samarbete med biblioteken i Hylte kommun.

Fredag 29/10 Konsert: Enta Oumri – Du är mitt liv – انت عمری

Bosphorus Ensemble – orkestern från Göteborg med tjugotalet musiker – presenterar tillsammmans med Hyltes kulturskola ett nytt konsertprogram. De tolkar en av Egyptens mest berömda, och längsta, sånger som i original är cirka 40 minuter lång och som 1964 gjordes känd av en av Mellanösterns största stjärnor: Umm Kulthum. Det ingår även ett medley av traditionell armenisk folkmusik och nyskrivna kompositioner. Konstnärlig ledare och orkesterledare är oud-spelaren Ahmad Al-Khatib.

Fredag 29 oktober kl 19:00
Plats: Forum Hyltebruk
Boka din plats via denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fredag 12/11 Konsert: Irländska och skotska folkvisor

Dag Westling är en internationellt erkänd musiker, både som sångare och som instrumentalist i den legendariska musikgruppen Quilty, Eitre och i andra sammanhang. På gitarr, fiol, five string banjo, tin whistle och med sång framför Dag irländska och skotska folkvisor med ett stänk av amerikansk old-time. Den genuina känslan för den irländska musiken får ett mångfacetterat uttryck i genom både virtuositet och känsla.

Fredag 12 november kl 19:00
Plats: Forum Hyltebruk
Boka din plats via denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tisdag 16/11 Föreläsning: Jenny Persson

Följ med i en berättelse om Jenny Perssons liv som kantats av psykisk ohälsa. Men också i hennes liv som fotbollsspelare och nu som tränare. Hur kan idrotten hjälpa vid psykisk ohälsa men också stjälpa? Hur kan vuxna inom idrottsrörelsen och medspelare se och höra och lyssna?

Tisdag 16 november kl 18:00
Plats: Forum Hyltebruk
Boka din plats via denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterFredag 19/11 Konsert: She´s got the look!

En hyllningsshow till Marie Fredriksson och Roxette!
Varm välkommen till en nyproducerad showkonsert där Jamladies tolkar sina egna favoriter av Marie Fredrikssons och Roxettes fantastiska låtar. Jamladies ger också finstämda glimtar ur Maries karriär och liv. Medverkande: Mia Stegmar, Anna Strandberg och Jenny Tärneberg.

Fredag 19 november kl 19:00
Plats: Forum Hyltebruk
Boka din plats via denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tisdag 23/11 Poesigympa


Rör dig till poesi så får både din kropp och själ en genomkörare samtidigt! Poesigympa förenar rörelser med poesi och musik. Passet är lugnt och påminner om enkel pausgympa, yoga, stretch och tai chi. Du behöver inga speciella kläder och blir inte jättevarm. Däremot får du lösa upp axlar och nacke och öva balans i lugn takt.
Välkomna!

Tisdag 23 november kl 12:00
Plats Biblioteket Hyltebruk


Måndag 6/12 Julpyssel

Biblioteket bjuder in till julpyssel för alla åldrar med fokus på återvunnet material

Måndag 6 december kl 16:00
Plats: Biblioteket Hyltebruk


Tillgänglighet på Hylte folkbibliotek

Biblioteket i Hyltebruk har tillgänglighetsanpassad parkering belägen ungefär 10 meter från byggnadens entré. Från entreplan finns hiss upp till andra våningen där biblioteket och Hörsalen finns. Här finns även tillgängligehtsanpassad toalett. I Hörsalen där många arrangemang hålls finns hörslinga installerad.

Kontakt