Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Jobba som deltidsbrandman

En deltidsbrandman har en annan ordinarie arbetsgivare, det vill säga, man är bara brandman när det är larm. Det innebär att man har tillåtelse från sin ordinarie arbetsgivare att åka iväg på larm när man har beredskap.

Krav som ställs på deltidsbrandmän

  • Du ska ha fyllt 18 år
  • Du ska vara frisk och ha god kondition. Följande tester genomförs: rullbandstest, arbetsrelaterat test, simtest, höjdprov och klaustrofobitest.
  • Du ska kunna vara på brandstationen inom fem minuter vid larm.
  • Du ska ha körkort minst klass B. Körkort klass C ska kunna uppvisas inom två år.
  • Du behöver tillstånd från din ordinarie arbetsgivare.

Utbildning för deltidsbrandmän

Om du blir anställd som deltidsbrandman får du genomgå en utbildning som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ansvarar för. Läs mer om innehållet i utbildningen.

Efter genomförd utbildning ingår du i ett arbetslag på en räddningstjänst. Som deltidsbrandman har du även möjlighet att vidareutveckla dig inom olika områden.

Beredskap och larm

När du ingår i ett arbetslag har du beredskap var fjärde eller var tredje vecka. Det innebär att du måste vara beredd att åka ut på larm dygnet runt de dagar du har beredskap. Deltidsstationen i Hyltebruk har cirka 200 larm per år, vilket innebär larm ungefär 4 gånger i veckan. Stationen i Unnaryd har cirka 30 larm per år.

Varje beredskapsvecka genomförs också övningar. Övningarna genomförs på kvällstid med syfte att man ska kunna upprätthålla och utöka sina kunskaper. Utöver kvällsövningar ingår det även ett par övningar dagtid varje år.

Låter det intressant? Skicka en intresseanmälan!

Personuppgifter * (obligatorisk)

Jag har körkort och tillgång till bil * (obligatorisk)
Kontakt