Hylte kommun logotyp

Cykelfest blev bäst i test på Silverdalsskolan!

Glädje, skratt och en fartfylld cykelbana blev signumet för tisdagens invigning av Silverdalsskolan nyinköpta side-by-side cykel. Med flera föräldrar, pedagoger och elever närvarande invigdes nu den nya parcykeln på riktigt med pompa, jubel och ståt.

På högra sidan av Kråkbergsskolan ligger numera Silverdalsskolans (tidigare anpassad grundskola) lokaler. Korridorerna in till klassrummet är kantade av skåp i regnbågens alla färger och vid entrén har pedagogerna, dagen till ära, även dukat upp en liten popcorn-kiosk där besökarna kan ta för sig.

Blickar vi ut mot den stora utegården ser vi ballonger, girlanger och stora hinkar med lupiner och hundkex. Det nalkas riktigt sommar - vädret till trots!

- Ja, vi hade lite otur med vädret, men hittills är det uppehåll. Då och då tittar solen fram, berättar Angelica Brevik, elevassistent på skolan.

För den som vill prova den nya elcykeln så är dock inte vädret något hinder. Runt skolan har det nämligen ritats ut en cykelbana med start och mål. Det är ett perfekt tillfälle för elever och föräldrar att kunna testa på att cykla tillsammans.

- Vi har elever som ibland har det svårt att ta sig ut i samhället och få uppleva saker och ting på nära håll. Det kan bland annat vara lite krångligt att ta sig dit. Med cykeln är det enklare för oss och om en elev lånar cykeln så har de möjlighet att kunna få lite egentid med någon av oss lärare eller pedagoger. Vi hinner prata ikapp lite och vara ensamma, berättar Therese Andersson, rektor för Silverdalsskolan.

Idén med testa en side-by-side cykel kom för ett tag sedan när en annan medarbetare, tipsade om omsorgsförvaltningens cykel. Silverdalsskolan fick då möjlighet att låna cykeln vilket var en succé hos eleverna!

- Vi insåg snabbt alla positiva fördelar med att enkelt kunna ta sig runt med våra elever. Där och då väcktes tanken om att kunna införskaffa en egen cykel. Vi började därefter kolla runt lite vad en liknande cykel kunde kosta och om det fanns möjlighet att köpa in en likadan till Silverdalsskolan, berättar Therese

Men cykeln var dyr, cirka 75 000 kr i inköp och detta var inga pengar som fanns att söka för tillfället. Angelica Brevik som jobbar som elevassistent funderade, fanns det inga andra möjligheter? Det var då som hennes kollega, Anna Carlsson tipsade om Henoch Severin Johanssons stiftelse. Stiftelsens huvudsakliga uppgift är att främja för behövande funktionshindrade och sjuka boende.

- Det började med att jag undersökte om det fanns någon fond där vi kunde få in lite pengar, i alla fall delar. Då fick vi tips om Henoch Severin Johanssons donationsfond från Anna. När vi sen skickade in en ansökan fick vi hela summan – då blev det stor fest här kan jag säga! Det var jätte jätte roligt, berättar Angelica.

Cykeln anlände för en månad sedan och sedan dess har den använts nästan varje dag, förutom några få undantag när det har regnat.

- Den är verkligen en tillgång i undervisningen. Vi har en elev som till exempel älskar bruket, så dit brukar vi åka och titta. Vi åker även ibland ner till återvinningsstationen (vi har arbetat mycket med hållbarhet och återvinning i undervisningen) så kan barnen få se hur det går till på riktigt. Vi brukar ibland cykla ner och panta på konsum – och för pengarna brukar vi köpa ingredienser att baka muffins för. Så med cykeln blir det flera faktorer som hållbarhet, motorik och även hemkunskap. Det har verkligen gett helt fantastiskt positiva effekter här hos oss, både i undervisningssyfte och i glädjen vi ser hos våra elever när de får cykla, säger Therese och får medhåll från sina kollegor.

Vad är det eleverna gillar bäst med cykeln?

- Bara det här motoriska – att kunna cykla. Det kan vara svårt för många, så möjligheten att kunna få göra det här betyder mycket. Det vanligaste är att de gillar farten, det går fort. Sen är det ju också det här med att vi har kunnat åka till biblioteket, eller åka panta. Möjligheten till miljöombyte för en stund, berättar Therese.

Har den använts mycket?

- Ja, nu förutom när det har regnat så har den använts väldigt mycket!

Ni bytte namn för cirka ett år sedan, hur kommer det sig?

- Ja, detta var i samband med bytet från grundsärskola till anpassad grundskola. Redan då ville vi gärna ha ett namn på skolan, för våra elever är det viktigt att de får ett namn på sin skola. De får ofta frågan om vilken skola de går på från vuxna i deras omgivning och att då säga att de går på en anpassad grundskola låter inte så roligt. Vi funderade ett tag på vad vi skulle kallas oss men kom då på att ”anpassad grundskola” förkortas till AG, och AG i det periodiska systemet är ju silver, så därför blev det just silverdalsskolan vilket vi tyckte passade superbra, berättar Therese.

Silverdalsskolan

Silverdalsskolan är till för barn som bedöms att inte kunna nå upp till kunskapskraven i grundskolan för att de har intellektuella funktionsnedsättningar. Undervisningen utgår ifrån varje elevs individuella behov och delaktighet men samtidigt med elevens bästa i fokus. Vissa elever undervisas enskilt medan andra undervisas i klass.

Skolan delar lokaler med Kråkbergsskolan och har 16 elever i årskurs F-9.

Lämna synpunkter på sidan här

Senast uppdaterad: