Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Nödnummer 112

Nödnumret 112 ska bara användas vid akuta nödsituationer där det föreligger fara för liv, egendom eller miljö. Om du upplever att ditt problem inte är så akut att du behöver ringa 112 utan i första steget behöver upplysningar kring sjukvård kan du ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177.

Vad är en akut nödsituation?

​Med sunt förnuft kan du ofta avgöra om du ska ringa 112 eller inte. Men för att reda ut begreppet akut nödsituation så kännetecknas den av att fara föreligger för liv, egendom eller miljö och där man behöver omedelbar hjälp från ambulans, räddningstjänst, polis, flyg-, sjö-, fjällräddning, jourhavande präst eller giftinformation.

Om du ringer i onödan kan det innebära att den som verkligen behöver hjälp inte får det i tid. Att medvetet ringa och missbruka nödnumret 112 är brottsligt.

Att tänka på när du ringer 112

Var beredd på att svara på frågor från larmoperatören om vad som har hänt.

Vad har hänt? 
Finns det skadade? Hur många och på vilket sätt? Är någon i fara vid brand eller är någon utsatt för våld? Finns det annat som är viktigt för att rätt hjälp ska kunna skickas?

Var har händelsen inträffat?
Ringer du 112 och behöver hjälp från Räddningstjänsten inom Hylte kommun svarar SOS i Halmstad. Beskriv tydligt var händelsen inträffat. Det är särskilt viktigt om du ringer från mobiltelefon. Har du positionering på mobiltelefonen bör du uppge den!

Stanna för att ge mer information
SOS Alarm larmar ut resurser så fort det är möjligt men behöver ofta mer information att förmedla till dem som ska komma till hjälp. Stanna därför kvar om det behövs men utan att riskera din egen eller andras säkerhet.

Respektera nödnumret 112
Ring inte 112 annat än i akuta nödsituationer. Förvara din mobiltelefon så att den inte av sig själv kan ringa 112.

Kontakt