Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Färdtjänst och sjukresor

Färdtjänst

Färdtjänst är till för dig som har en funktionsnedsättning som inte är tillfällig, som har svårigheter att förflytta dig på egen hand eller resa med allmänna kommunikationsmedel. Färdtjänst innebär att du reser tillsammans med andra i bil. En färdtjänstresa kan till exempel gå till affären, olika aktiviteter eller till dina vänner. I vissa fall kan du bli hänvisad att resa med buss eller tåg.

Riksfärdtjänst är avsedd för resor inom Sverige till och från resmål utanför det egna färdtjänst- och länsfärdtjänstområdet.

I Halland är det Region Halland som prövar rätten till färdtjänst och riksfärdtjänst. Läs mer om vem som har rätt till färdtjänst, hur du ansöker och kostnadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Närtrafik

Närtrafik är till för dig som behöver ta sig från landsbygden till närmaste samhälle. Du åker från din hemadress till närmaste samhälle och tvärtom. Närtrafik är så kallad anropsstyrd trafik vilket betyder att du ringer och bokar din resa och blir då hämtad med taxi.

För att få åka närtrafik ska du ha längre än två km till närmaste hållplats eller att det inte går någon annan kollektivtrafik inom plus/minus en timme från önskad avresetid. Gäller helgfria vardagar mellan kl. 8.00-17.00. Närtrafik ska beställas senast 1 timme före önskad avresetid eller senast kl. 22.00 på kvällen om du önskar resa tidigt morgonen därpå.

Läs mer om villkor och pris på Hallandstrafikens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Tjänsten beställs från Hallandstrafikens kundcenter på telefon 0771-750 700.

Sjukresor

När du är sjuk och behöver resa till sjukvården har du i vissa fall rätt att få ersättning för en del av din reskostnad. Din hälsa avgör vilken typ av reseförmån som är aktuell för just dig. Grundregeln är att du ska använda det billigaste färdsättet, med hänsyn till vad din hälsa tillåter. Mer information om sjukresor och vad de kostar hittar du på Region Hallands webbplats för sjukresorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Parkeringstillstånd

Du som själv kör bil men har svårt att förflytta dig till fots kan få särskilt parkeringstillstånd. Parkeringstillståndet medger uppställning av fordon på särskilt utmärkt p-plats för rörelsehindrade. Ansökan om parkeringstillstånd sker till kommunens samhällsbyggnadskontor.

Kontakt