Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Du som är 70 år eller äldre - rekommendationer från Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du som är 70 år eller äldre begränsar dina nära kontakter och stannar hemma så mycket som möjligt under en tid framöver.

Den nya virussjukdomen covid-19 har utvecklats till en pandemi och sprids nu i Sverige. Du som är 70 år eller äldre tillhör en riskgrupp. Det visar erfarenheter från Kina och Italien, där en smittspridning pågått en längre tid.

Det är mycket viktigt att du skyddar dig själv och andra från att smittas av covid-19. Då värnar du även sjukvården som kommer att vara högt belastad.

Riskgrupper

Hög ålder är den främsta riskfaktorn. Det visar tillgängliga studier kopplade till utbrottet av covid-19. Därför tillhör du som är 70 år eller äldre en riskgrupp. Personer med hög ålder i kombination med till exempel högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes är något vanligare bland de svåra fallen.

Folkhälsomyndigheten - Information till riskgrupperlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Så håller du dig frisk

För att undvika att bli smittad uppmanar vi dig som är 70 år eller äldre att begränsa dina nära kontakter. Du bör låta bli att åka med kollektivtrafiken, handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt. Ta istället hjälp av anhöriga eller grannar för att till exempel handla mat eller uträtta ärenden.

Så undviker du att smitta andra

Om du är sjuk ska du stanna hemma för att ta hand om dig själv och för att undvika att smitta andra, även om du bara har milda symtom. Undvik nära kontakter med andra människor när du är sjuk.

Så hjälper du sjukvården

Genom att begränsa dina nära kontakter blir färre sjuka, vilket leder till en avlastning för sjukvården. Om alla hjälper till stöttar vi sjukvården som under en begränsad tid kommer att ha en hög arbetsbörda.

Covid-19 ger en allmän sjukdomskänsla med ett eller flera av följande symtom:

 • hosta
 • feber
 • andningsbesvär
 • snuva
 • halsont
 • huvudvärk
 • muskel- och ledvärk
 • illamående.

Håll ut – det går över

Det är vanligt att känna oro, osäkerhet och ensamhet i en situation då man behöver hålla sig från andra människor.

Det du kan göra för att det ska kännas bättre är till exempel att gå ut på promenader i naturen, tala i telefon med nära och kära, eller hålla kontakt via dator och sociala medier.

Åtgärderna för att begränsa nära kontakter är under en avgränsad tid. Försök att sysselsätta dig med det du tycker är roligt och stimulerande.

Tips och råd för att minska din oro - Länk till Röda Korsetlänk till annan webbplats

Ring Äldrelinjen om du behöver prata med någon - Länk till MINDlänk till annan webbplats

Viktiga telefonnummer

 • För allmänna frågor om covid-19, ring 113 13.
 • För sjukvårdsrådgivning, besök Vårdguiden, www.1177.selänk till annan webbplats eller ring telefonnummer 1177, linjen är öppen dygnet runt.
 • Om du känner oro ring Äldrelinjen, 020-22 22 33. Vardagar kl 10-15.
 • Vid livshotande tillstånd ring 112.

Kör kommunen ut mat till äldre? (Utöver hemtjänsten)

Det finns i dagsläget inga generella beslut fattande rörande utkörning av mat till äldre. Om du tillhör en av de grupper som riskerar att drabbas hårt av coronaviruset och covid-19 bör du undvika miljöer där det finns risk för smitta, något som kan medföra problem när det kommer till inköp av mat. Den som inte bör handla själv och inte kan få hjälp med detta av till exempel anhörig, vän eller granne kan nu kontakta kommunens kontaktcenter för hjälp. Kontaktcenter kommer då att förmedla kontakt till andra aktörer som kan hjälpa till med inköp och hemleverans av mat.

Kontaktcenter nås på telefonnummer 0345-180 00 eller på e-postadressen kommunen@hylte.se

Mer information på hylte.se

Kontakt