Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2013-05-21

Alla bakterier ska inte behandlas

Upp till hälften av de som bor på äldreboende har bakterier i urinen utan att vara sjuka. Det kallas asymtomatisk bakteriuri (ABU) och ska inte behandlas med antibiotika.

Bakterierna behöver inte betyda urinvägsinfektion
Av tradition har symtom som trötthet, oro och förvirring ofta ansetts vara orsakade av urinvägsinfektion. Nyare forskning visar att dessa besvär oftast inte beror på en urinvägsinfektion. Symtom som trötthet, oro och förvirring har mestadels andra orsaker, exempelvis andra sjukdomar, biverkningar av läkemedel, eller att förändringar nyligen skett i personens omgivning.

Antibiotika ska inte användas i onödan
Som patient är det viktigt att inte få antibiotika i onödan. Antibiotika slår även ut bakterier som har en skyddande effekt, både i urinvägarna och i tarmen. Mer sjukdomsalstrande bakterier kan då ta plats. Antibiotika kan också utlösa bi­verkningar som diarré, vilket kan vara mycket påfrestande för äldre personer. Dessutom riskerar man att sålla fram bakterier motståndskraftiga mot anti­biotika. Dessa bakterier kan sedan orsaka svårbehandlade infektioner.

Som patient och anhörig är det bra att känna till att äldre ofta har bakterier i urinen som inte behöver behandlas med antibiotika. Mer information om smittskydd hittar du under relaterad information till höger på denna sidan.

Kontakt