Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2014-09-04

Halvvägs in i Jubileumsveckan

Efter helgens alla lyckade invigningar sparkade Jubileumsveckan igång. Tack vare engagerade invånare och föreningar har fösta halvan av veckan varit fylld med en rad olika roliga och inspirerande aktiviteter.

På måndag eftermiddag stod det Öppet hus på agendan i kommunhuset. Redan strax innan utsatt tid började Hylteborna droppa in i entrén och det var många som tog en rundvandring i huset och fyllde i den kluriga tipspromenaden. Dessutom var det ett ypperligt tillfälle att passa på att förtidsrösta, så det var intensiva timmar för valförrättarna. Ett annat uppskattat inslag var jubileumstårtan som besökarna bjöds på i matsalen. 

Elias Fries 220 år
I Femsjö församlingshem firades på måndagskvällen byns store son - botanikern och professorn Elias Fries. Elias Fries föddes i Femsjö 1794 som enda barnet till prosten Thore Fries och kyrkoherdedottern Sara Wernelin. Elias Fries var en mångsidig man och kunde i slutet av sitt liv både titulera sig riksdagsman och medlem i Svenska Akademin, stol nr 14. Men det är framförallt för sitt arbete med att kartlägga svampar som Elias Fries idag är känd. Lars-Göran Lindstén, en av initiativtagarna till kvällens firande, berättar stolt att Fries studier av svampar var ett första viktigt steg för systematiseringen av arten. Än idag har vi stor nytta av hans studier, och tack vare den kunskap han spred har flera svampförgiftningar kunnat förhindrads under många år.  Kantor Kristina Lindstén, även hon initiativtagare till firandet, spelade under kvällen ljuv pianomusik av tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger. Peterson-Berger var även han stor inspiratör av naturen så som Fries. Kvällens gäster fick höra flera stycken ur samlingen Frösöblomster, så som Sommarsång och glada stycken som Dalmarsch. Kvällen till ära avslutades med gratulationsmusik för alla jubilarer detta år; Elias Fries 220 år, Hylte kommun 40 år och allkonstnären Britt G. Hallqvist 100 år. Även Bäckhästen, som serverade kvällens kaffe och chokladtryffelkaka, firar 10 år i år  

Lunchmusik i Hyltebruks kyrka
Vacker lunchmusik bjöds det på i Hyltebruks kyrka på tisdagen. Det spelades valda musikstycken av Johann Sebastian Bach, Johann Gottfried Walther och Frédéric Chopin. Det lästes även stämningsfulla dikter om stundande årstid. Åhörarna blev sedan inbjudna på värmande sopplunch.

Konstrunda
Under onsdagen var konsten i fokus när lokala konstnärer öppnade upp sina ateljéer för besök runt om i kommunen. Hos Judith Etzold, på Prästgårdens verkstadsateljé i Unnaryd, pryddes ateljén av vackra bonader från sommarens målarkurs. Till hösten kör Judith igång nya kurser, i studieförbundet Vuxenskolans regi, i bland annat screentryck och linol- eller schablontryck. Varje fredag hålls också kursen Öppen målarkurs där det är fritt fram för deltagarna att experimentera med olika material och uttryck.  - Vi försöker att skapa allteftersom konstverket tar form istället för att göra något man redan bestämt i förväg. Konst är inget man ska utöva utan snarare något man har ett behov av. Det gäller bara att hitta det man trivs bäst med. Det ska vara roligt, säger Judith Etzold och hälsar alla välkomna till höstens kurser.

1970-talet flyttade in på Malmagården
”Åh vad fin”, ”vilken klänning”, ”snyggt”, ” wow!”  Komplimangerna från publiken haglade över modellerna som gick modevisning när äldreboendet Malmagården ordnade 70-talsfest på onsdagen. Att det blev just 70-talstema på festen på var inte en slump. -Det var ju då vår härliga kommun bildades, berättar Kristina Svensson-Kamstedt som för dagen agerade konferencier i  prickig klänning med matchande örhängen. Förutom modevisningen hade man också arrangerat en utställning med tidsenliga kläder och ting. Inslaget var mycket uppskattat och personalen menar att sätter en liten guldkant på tillvaron, både för de boende men också för dem själva.

Gammaldags kaffekalas
Turister söker till Hylte kommun för naturen, maten och det goda värdskapet. Onsdag eftermiddag kunde besökarna på Sågknorrens pensionat, utanför Femsjö, ta del av hela paketet. I den lantliga matsalen var det uppdukat för gammaldags kaffekalas. Med sju sorters kakor och tårta välkomnade värdparet Susanne och Kjell-Åke Källén besökarna till bords. - Man börjar med bullen, sen tar man sockerkaka och alla små kakor. Därefter blir det tårta, berättade Susanne med ett leende.

Mycket kvar än på Jubileumsveckan
Det är flera dagar kvar av firandet och programmet är fullspäckat, så se till att inte missa något. Ikväll torsdag kl 19.30 är det till exempel utomhusbio vid Lindekullens hembygdspark då de visar ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Du hittar hela programmet via nedanstående länk. Välkommen att fira du också!

Hylte kommun 40 årlänk till annan webbplatsKontakt