Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2013-09-17

Hyltebiblioteken först i Sverige med nytt bibliotekssystem

Som första kommun i Sverige använder nu Hylte ett biblioteksdatasystem som bygger på fri programvara och inte är bunden till en specifik leverantör. Systemet heter Koha och genom att använda det blir biblioteket en del av en global gemenskap. Förutom att spara skattepengar erbjuds låntagarna nu en bättre biblioteksservice på hemmaplan.

Utökad service

Den nya bibliotekskatalogen gör det nu möjligt för låntagare att via mobiler och surfplattor tagga, kommentera och betygssätta böcker. Man kan också bevaka vad biblioteket får in av en viss författare, lämna förslag på böcker att köpa in och skriva egna recensioner och kommentarer på böcker man läst. Det händer mycket på Hylte biblioteken just nu.
- Med tiden kommer vi också att starta funktioner där låntagaren själva kan välja när de vill bli påmind om återlämning av böcker, vi kommer också att ha en självservice på biblioteket med utlånings- och återlämningsstation för den som själv vill låna sin bok berättar Helena Sandström, IT-bibliotekarie.
- Vi planerar även att på sikt att införa SMS-tjänster.

Projektblogg

Bytet av system är ett projekt i samarbete mellan Hyltebiblioteken, Regionbibliotek Halland och Högskolebiblioteket i Halmstad och finansieras av projektbiblioteken och Kungliga biblioteket. Mer information om projektet och systemet finns på projektbloggen:

http://blogg.regionhalland.se/koha/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt