Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2012-05-16

Värdefulla minnen på Landeryds skola

Sven Edström och Jimmy Petersson minns dagarna i byskolan.

- När jag gick i skolan fick jag inte skriva med vänsterhand, då fick man ett hårt rapp över fingrarna, berättar Jimmy Petersson som var elev på skolan på 50-talet.
- Kom till skolan en gång till så lovar jag att vi hänger upp varje teckning du gör på väggen, lovar Susanne Svensson, lärare på skolan.

Det var en dag full av kontraster när personal och elever på Landeryds skola bjöd in till öppethus för att fira skolans 100-års jubileum. I den gamla byggnaden samlades gamla och nya elever och deras familjer för att minnas åren som gått. I trapphuset hängde svartvita klassfotografier från 50-talet till nutid. I den fullpackade gymnastiksalen, som förr var betydligt mindre då den även rymde både läkare- och tandläkaremottagning, bjöd eleverna på visor från förr och en pjäs om en gammaldags skoldag. Publiken var mycket nöjd.
- Ungarna idag är duktiga. De ligger långt, långt  före oss om man jämför med vår tid på skolan. Det vet så mycket mer om världen utanför Landeryd, konstaterar Jan Bengtsson, vars pappa arbetade som lärare på skolan åren 1932-1969.

Ris...


Landerydsbon Jimmy Petersson var elev på skolan åren 1950-56. Han delar med sig av värdefulla minnen.
- Skoldagen började 9 och slutade 14, om vi inte hade slöjd för då gick man till 16.00. Men alstren fick man inte ta hem. De skulle visas upp på examensdagen. Det var hårda bud på den tiden. Varannan fredag var de bad i skolans bastu. Då fick man en zinkbalja och en rotborste, och man skulle tvättas oavsett om det behövdes eller inte.
- Det var en bra skola redan på den tiden, men lärarna var väldigt stränga vid mig eftersom jag var vänsterhänt. Det skulle korrigeras, man skulle skriva med högerhand, det var inte tal om något annat. Mor min fick ordna ett läkarintyg från Värnamo för att jag skulle slippa få stryk. Läkaren skrev att "om inte magistern kan överträffa läkarvetenskapen om hur hjärnan är konstruerad så ska han låta pojken skriva med vänster hand".

...och ros


Stämningen är på topp denna jubileums dag. Det är trångt i skolbyggnaden och på skolgården återupptar elever och besökare lekar från förr. Gamla och unga balanserar på styltor, spelar kula och hoppar hage. Besökarna trivs och beskriver en trygg skola med fantastisk personal.
- De är så engagerade. Här kan man lämna barnen och veta att de får en bra start de första viktiga åren, säger två damer som slagit sig ned på skoltrappan för en fika i solen.


Kontakt