Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2013-10-28

Varning för storm som kan uppnå orkanstyrka

SMHI varnar för stormbyar i södra Sverige under måndagen och har nu uppgraderat till klass 3-varning för Halland. Det innebär att mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Enligt SMHI:s prognos drabbar stormen Halland hårdast. Under sen eftermiddag/kväll väntas storm- och orkanbyar upp till 34 meter per sekund vid kusten. Kulmen blir vid 19-tiden och sedan förväntas vinden börja avta. Ovädret kan innebära att det är farligt att vistas ute och kan även medföra omfattande skador på skog och byggnader med mycket stora störningar i trafik och elförsörjning.

Håll dig inomhus

Följ väderutvecklingen under måndagen. Hylte kommun uppmanar allmänheten att iaktta försiktighet. Ta in eller förankra lösa föremål på tomten och säkra byggnadsställningar och liknande i god tid. Håll dig sedan inomhus i största möjliga mån från sen eftermiddag och fram till midnatt.

Så påverkas kommunal verksamhet

Hylte kommun har höjt beredskapen och förbereder berörda verksamheter inför den förväntade stormen. Kommunen har också samordnat sina tekniska resurser för att upprätthålla infrastrukturen som exempelvis vägnät, vatten, avlopp och el.

Skolor, förskolor och fritidshem

​Barn- och ungdomskontorets har sedan tidigare planerad stängningsdag idag. Detta innebär att skolor, förskolor och fritidshem är stängda under dagen

Omsorg i hemmet och särskilda boenden

Omsorgskontoret förbereder sig för eventuella prioriteringar vid en storm. Det innebär bland annat:

  • En lista görs över vilka omsorgstagare som måste prioriteras först, om det blir så att stormen gör det svårt att komma fram. De som prioriteras först är exempelvis personer med behov av medicinsk tillsyn, och personer som har svårt att klara sig själva.
  • De omsorgstagare som klarar sig utan ett besök under kvällen, kommer kontaktas per telefon. Alla som berörs kommer alltså få samtal av personalen.
  • Personal inom omsorg i hemmet hjälper under förmiddagen omsorgstagare att förbereda inför eventuella strömavbrott, genom att till exempel förbereda mat, ta fram filtar, värmeljus etc.

Mer information

Kommunens webbplats och Facebooksidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kommer kontinuerligt att uppdateras med mer information.

Följ väderutveckling på smhi.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Se eventuella störningar i trafiken på trafikverket.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakt