Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Publicerad 2020-11-20

Sprängning av berg i samband med bygget av korttidsboendet på Bäckgatan i Hyltebruk

På måndag 23 november och tisdag 24 november kommer en planerad sprängning av berg att utföras i samband med bygget av det nya korttidsboendet på Bäckgatan i Hyltebruk. Sprängning kommer att ske dagtid och det kan förekomma viss sprängning även under onsdag 25 november. Antal sprängningar under de berörda dagarna beror på bergets natur och storlek.

Entreprenören som utför sprängningen är Kalvsjöholmsbolaget.

Under sprängningen kommer området att vara avstängt från Bäckgatan 4 till Bäckgatan 15. Delar av Bäckgatan är redan sedan tidigare avspärrad.

I samband med sprängningen kommer ett larm att höras. Ljudnivån på larmet ligger på cirka 120 decibel. Korta ljudsignaler varnar för sprängning cirka en minut innan. En lång utdragen tonsignal förklarar att fara för sprängning är över. Själva sprängningen kommer höras i form av en dov knall. Vissa vibrationer kan även förekomma i närområdet.

Samtliga hushåll inom närområdet (50 meter från området) har besiktigats av Metron Miljökonsult. De har även satt in skakmätare i samtliga berörda hus. Efter sprängningen görs en slutbesiktning av husen i närområdet. Vid eventuella upptäcka skador täcks det av sprängningsentreprenörens försäkring.

Vid frågor kan du kontakta Jonas Ivarsson på Martins Gräv AB:
Telefon: 0705-44 09 89
E-post: jonas.ivarsson@mantum.se

Kontakt