Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2015-05-26

Åttondeklassare lär känna bygdens arbetsgivare

Igår gästade Örnaskolans åttondeklassare Hylte kommun och ytterligare ett 30-tal av bygdens företagare. Tanken är att ge företagen chansen att presentera sin verksamhet och samtidigt ge eleverna möjligheten att lära känna olika yrken inför höstens gymnasieval.

När praon avskaffades försvann också en värdefull kontakt mellan skola och näringsliv. För att råda bot mot detta tog kommunens näringslivsutvecklare Evelina Samuelsson och Emma Vari, studie- och yrkesvägledare på Örnaskolan ett initiativ kallat Företagsambassadören. Ett samarbete där näringslivet i Hylte kommun och Örnaskolans åttondeklassare gör ett projekt tillsammans.

Givande möte

Igår gav sig eleverna ut i grupper fyra om fyra för att möta presumtiva arbetsgivare. På fredag presenteras resultatet av mötet av både eleverna och företagen på en företagsmässa på Örnaskolan dit familj och allmänhet är välkomna.

- Under mina besök på företag runt om i kommunen så är det många som efterfrågar en kontakt med skolan. De vill kunna visa sin verksamhet och bredda elevernas kunskap om framtida yrken, berättar Evelina Samuelsson.

- Vi har ett fantastiskt näringsliv som vi vill att fler ska känna till och känna att de kan vara stolta över sin hembygd. Många av våra industrier är högteknologiska och erbjuder spännande arbetsmiljöer.

​Fokus samhällsbyggnad

Även Hylte kommun är en stor arbetsgivare med 175 olika yrken. Igår tog sex verksamheter emot elevgrupper för att presentera sina yrken. Noel Palmqvist, Patricia Badiu, Liam Eliasson och Amy Hameesh från klass 8 C besökte Plan- och byggenheten på Samhällsbyggnadskontoret. Där fick de träffa Angelica Johansson, bygglovshandläggare, Rickard Linder, GIS-ingenjör, Cecilia Emanuelsson, planarkitekt, Ylva Jalming, energisamordnare och Tony Ortenlöf plan- och byggchef. Eleverna konstaterar att det offentliga är en helt ny värld för dem.

- Vi har försökt att förbereda oss lite inför mötet genom att läsa på webben men det var jättemycket att ta in. Det är många olika arbetsuppgifter som man inte hört talas om. Nu har vi fyra dagar på oss att plocka ut det viktigaste från mötet och sammanfatta allt så lite nervöst är det.


Kontakt