Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Brandmän från Hylte hjälper till att släcka skogsbränder i Dalarna

Porträtt bild utomhus på Mikael Andersson ställföreträdande räddningschef. Han står barhuvad i solsken, framför en byggnad, iklädd i räddningstjänstens blå jacka med ett gult emblem på bröstet.

Mikael Andersson, ställföreträdande räddningschef

I förra veckan, åkte en första hallandsstyrka norrut, till Dalarna, för att hjälpa till i släckningsarbetet av skogsbränder. Några av brandmännen är från Hylte kommun.

Vi ställde några frågor till Mikael Andersson, ställföreträdande räddningschef. 

Hur många brandmän åker från Hylte?
- Vi har en brandman uppe i Dalarna. Vi kommer även att ha ett stabsbefäl där mellan torsdag och lördag

Hur länge ska de vara där?
- De jobbar i tre dagar sen byter vi av med en ny brandman. Som det ser ut nu så är det sagt fram till måndag men det planeras för att fortsätta fram till fredag nästa vecka

Vad har de för uppgift?
- De ser till så att begränsningslinjerna håller och släcker av uppkomna bränder samt förser släcksystemen med vatten

Kan de bli aktuellt för fler brandmän från räddningstjänsten i Hylte och Unnaryd att åka upp?
- Vi har inte fått någon förfrågan om fler just nu men det kan säkert komma en ny fråga om mer hjälp. Det är viktigt att vi hjälper varandra vid sådana här stora händelser för den enskilde kommunen klara inte av det själv. Nästa gång kanske det är vi som behöver hjälp av andra.

Halländskt samarbete

Från Halland har ett femtontal brandmän och stabspersonal åkt upp för att hjälpa till. Med sig har de en släckbil, en tankbil och en terrängbil. Brandmännen arbetar i styrkor om fem man i tolvtimmarspass för att sedan lösa av varandra och på så vis kunna vara operativa 24 timmar om dygnet. Den första gruppen blev avlösta efter tre dygn av en ny grupp från Halland.

Personalen från Halland kommer från räddningstjänsterna i Laholm, Halmstad, Hylte och Räddningstjänsten Väst. Resurserna till Dalarna samordnas genom Hallands integrerade larm och ledning (HILL). Räddningstjänsterna i Halland samverkar i RäddSam Halland, en sammanslutning av räddningstjänsterna i Halland, för ett säkert och tryggt Halland och för att tillsammans hantera det oönskade.

Kontakt