Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Rydobruk skola

Eleverna på Rydöbruk skola är med och skapar historia i Stockholm

I år är det 50 år sedan FN:s första miljökonferens ägde rum i Stockholm. Måndagen den 5 juni 1972 samlades 114 länder för att diskutera världens miljöpolitik. Detta var en viktig händelse i Sveriges historia som fick stor betydelse för hela världen. I samband med jubileet av Stockholmskonferensen, och lagom till Världsmiljödagen den 5 juni, kommer det att resas ett stenmonument ”Only One Earth”, intill Etnografiska museet på Gärdet i Stockholm. Monumentet invigs av barn och kommer att bestå av en sten från varje län – och i Hallands län har klass F-2 på Rydö skola gett sig ut på jakt efter den perfekta stenen.

– Vi gav oss ut och letade och hittade fyra lämpliga kandidater på ett område som barnen kallar för indianstället. Därefter fick barnen rösta på vilken sten som vi skulle skicka till Stockholm. Det enda kravet var att stenen skulle vara så pass tung att den inte gick att stjäla. Det känns som vi lyckades riktigt bra då många av barnen även uttryckte att denna stenen ser ut som Knystahall, vilket är lite extra roligt, säger Lennart Hildingsson, ordförande i Rydö historiska förening.

Arrangörerna bakom projektet är organisationen Globträdet som i många år arbetat med barn, kultur och miljö på uppdrag från FN. Lennart Hildingsson fick tidigt inblick i projektet och har sedan början av April jobbat tillsammans med lärarna Ann Erlandsson och Hanna Angel för att engagera barnen i stenletarjakten. Men äventyret tar inte slut där!

– Vid varje sten ska det också finnas en berättelse som man ska få tillgång till via en QR-kod. Berättelsen kommer att vara lite poetisk med en blandning av en vuxenröst som pratar om Knystashallens historia och sägner samt en barnröst som uppmuntrar om framtiden med orden ”vi är stenar, var rädd om oss”. Barnrösten kommer att läsas in av William Jones från Rydö skola och vuxenrösten av Lennart Müller, en revyskådespelare från Halmstad

Stenen har nu i dagarna hämtats i skogen med en griplastare och är på väg på mot Stockholm. Därefter kommer den att placeras vid minnesplatsen i stencirkeln. Lennart Hildingsson kommer även att åka upp till firandet den 5 juni med den inspelade berättelsen.

sten

Stenen från Rydöbruk som kommer att finnas i stenmonumentet "Only One Earth" i Stockholm

Kontakt