Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Fritt fram för bad i sjön Unnen igen

De senaste vattenproverna tagna på badvattnet i sjön Unnen i Unnaryd visar på god vattenkvalité. Samhällsbyggnadskontoret fick svar i eftermiddag och häver nu tidigare avrådan från bad.

- Bakteriehalterna är normala igen och vi kommer att plocka ned skylten som avråder från bad i sjön, säger Carolina Storberg, VA- och renhållningschef.

Förra veckan visade badvattenprover tagna vid badplatsen i Unnaryd på otjänligt vatten. Halterna av tarmbakterien E-coli i vattnet var över det normala och kommunen avrådde ortsbor och besökande från bad. I måndags togs nya prover som skickades till ett certifierat laboratorium i Jönköping där de odlades i några dagar för att ge eventuella bakterier en chans att växa till. Sent i eftermiddag fick samhällsbyggnadskontoret svaret att vattnet åter är tjänligt.
- Vi har fått klartecken på att vattnet är godkänt igen och då tar vi ned skylten som avråder från bad. Den troliga orsaken för de höga halterna av E-coli var vattenavrinning från markerna i samband med regn, säger Carolina Storberg.

Det är första gången som kommunen avrått från bad i någon av kommunens badsjöar. Nya prover kommer att tas i sjön Unnen om 14 dagar.
- Vi kommer att fortsätta ta prover enligt vårt kontrollprogram. Det gör vi vid alla kommunala badplatser under sommarmånaderna, säger Carolina Storberg.

Kontakt