Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Publicerad 2021-07-06

Guldsked försvann på sommarjobb – läs om sommarjobben då och nu

Controller Terese Borg arbetar vid bildskärmarna son står på hennes skrivbord på ekonomienheten i Hylte kommun.

Terese Borg minns med glädje de goda vitsorden från sitt första sommarjobb.

Förra veckan fick vi i sommarserien träffa feriearbetaren Suada Abdi och kommunchefen Emma Gröndahl. Denna veckan går frågan om första sommarjobbet över till två medarbetare i Hylte kommun.

Denna gång får ni träffa Terese Borg, controller i Hylte kommun. Hon har arbetat på ekonomienheten på kommunledningskontoret i snart tretton år. Terese berättar att hennes första sommarjobb var på Alebo pensionat i Unnaryd där hon bland annat fick uppgifter som att diska, städa och servera mat vid tillställningar. Jobbet fick hon via kontakter.
– Det var nog mamma som hjälpte mig med den kontakten så att jag kunde söka jobbet, säger Terese.

Vi träffas på Terese kontor för en pratstund om sommarjobbet i slutet på 80-talet. Hon berättar att hon var i 15 årsåldern när hon började jobba på Alebo och fortsatte jobba där på helger under gymnasietiden som ett extrajobb. Hon kommer ihåg hur hon fick lönen i ett kuvert med kontanter i och spenderade en del av pengarna på bensin, men även kläder och smink. Ibland fick hon också en bonus när hon jobbade bland annat kvällar och vid tillställningar som bröllop och större middagar.
– Jobbet var roligt speciellt vid tillställningarna, jag tyckte om att få träffa gästerna och att servera. Städning och att ta hand om disk var inte lika roligt, berättar Terese.

Tjuvar på pensionatet, eller?

Från Terese första sommarjobb lärde hon sig att vara serviceinriktad, något som hon har med sig än idag och har haft nytta av även innan hon började jobba på kommunledningskontoret. Men friden på sommarjobbet i Unnaryd kunde fått ett plötsligt slut.
– Jag kommer ihåg hur vi hade äkta guldbestick i en etuiet som vi använde vid bröllop och andra tillställningar. En gång var det en sked som fattades och vi letade överallt och trodde att den hade hamnat i soporna eller i disken.

Föreståndarinnan på Alebo misstänkte att någon hade stulit skeden och bad Terese hålla lite koll på gästerna och deras väskor för att se om den hade hamnat där.
– Det visade sig att skeden låg kvar i etuiet, skrattar Terese.

Goda vitsord

När Terese så småningom slutade jobba på Alebo pensionat fick hon ett handskrivet omdöme om hennes tid som timanställd. I omdömet stod det bland annat hur snäll och ärlig hon är, troligen förklaringen till att hon som anställd inte blev misstänkt för stölden av den försvunna skeden.

”Terese är väldigt plikttrogen och snäll. Hon gör precis vad hon ska till min fulla tillfredsställelse. Hon är framförallt ärlig och gladlynt. Jag kan på alla sätt ge henne de bästa vitsorden.”

Terese hittade det handskrivna omdömmet för en tid sedan när hon letade bland gamla papper.
– Det var verkligen kul att ta fram det nu när jag fick frågan om sommarjobbsintervjun. Idag formuleras ju ett jobbintyg helt annorlunda och även de personliga egenskaperna, men jag kan säga att när jag fick detta i min hand som 16-åring så var jag riktigt stolt.

 

Text och foto: Moa Åberg Niskanen, feriearbetare/sommarkommunikatör

Kontakt