Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2018-07-10

Halländskt samarbete på Almedalsveckan

Kommunråd Anna Roos (C) står i vimlet i Visby under Almedalsveckan 2018

Hylte kommun har varit med i Almedalen under veckan som gått i samarbete med Region Halland och övriga halländska kommuner. Bland annat bjöd de tillsammans in till tre seminarier under rubriken Samhällsbygge pågår! – Hur överlever demokratin framtiden? Vi ställde några frågor till kommunråd Anna Roos (C) som var med under några dagar i Almedalen.

Vilka frågor tog ni upp?
- Första seminariet hette Makt – äga eller ägd? Stina Oscarsson, författare och samhällsdebattör och Katharina Berndt Rasmussen, forskare i filosofi om demokrati diskuterade tillsammans med Anton Larsson, ordförande i Västsveriges förenade ungdomsråd, Mikaela Waltersson, regionsstyrelsens ordförande och mig som representant för kommunerna kring demokrati. Det blev en spänstig diskussion från väldigt jordnära frågor till mer filosofiska om demokratins grunder och förutsättningar. Samtalet pausades och publiken bjöds in i diskussionen vilket gav nya infallsvinkar.

- Andra seminariet hette Demokratiska innovationer – nya arenor för medskapande.
Där bjöds på olika halländska samverkansformer där man berättar om hur Region Halland och de olika kommunerna arbetar genom att tidigt komma in i varandras processer och ta fram underlag och förslag tillsammans.

- Det tredje och sista seminariet var Vem tar ansvar? – ett samtal om inflytande och makt.
Det var ett samtal mellan Maria Wetterstrand, för detta språkrör för Miljöpartiet, Mats Odell, tidigare minister för Kristdemokraterna, och Sam Foroozesh, influencer. Det handlade om tillit till politiker, om debatt och informationsspridning på sociala medier.

För den som är nyfiken på de olika seminarierna finns de att följa via den här länken: https://www.facebook.com/hallandvaxer/länk till annan webbplats

Varför är det viktigt att vara med?
- Det är viktigt att Hylte är med när halländska kommunerna och regionen gör gemensamma saker. Almedalen är ett tillfälle att spana på vad som är på gång i andra kommuner, regioner och i näringslivet. Mötesplatsen har gett möjlighet att knyta nya kontakter och få nya idéer som för Hylte framåt!

Almedalsveckan slutfördes i lördags. Vilken är din känsla så
här efteråt?
- Jag är full av intryck! Både kring våra seminarier kring demokratin och hur vi ska värna den, hur vi får våra invånare aktiva i samhällsbygget och hur vi som kommun kan ligga i framkant. Jag tar med mig nya idéer och värdefulla kontakter från årets Almedals vecka.

Kontakt