Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2017-04-10

Idéverkstan – i väntan på fritidsgården

Foto på fritidsledarna utanför ingången till Hylte fritidsgårds Idéverkstad.

Välkommen till Idéverkstan – Hylte kommuns tillfälliga fritidsgård, som ligger i källarplanet i samma hus som biblioteket i Hyltebruk. Här finns fritidsledarna Johan Ebers och Lena Siljebo.

I år öppnar en fritidsgård i Hyltebruk. Det ska bli en mötesplats för kommunens ungdomar som är i åldern 13-18 år. Under tiden som lokalerna renoveras och fixas till finns den tillfälliga fritidsgården Idéverkstan, där det är aktiviteter två dagar i veckan.

Det är torsdag och ganska många ungdomar har hittat till fritidsgårdens Idéverkstad. I köket står två tjejer och bakar kladdkaka. De diskuterar mått och hur mycket socker det ska vara om man gör dubbel sats. I soffan är det överfullt av ungdomar som spelar tv-spel och emellanåt blir det livliga diskussioner. Vid bordet sitter en kille och är djupt försjunken i något på datorn.

– De som kommer hit spelar gärna tv-spel, men även andra spel ibland. Igår dansades det mycket, berättar fritidsledaren Lena Siljebo.

– De vill gärna prata och det är mycket snack om skolan, tillägger kollegan Johan Ebers.

Nytt i höst

Just nu pågår arbetet med att färdigställa en fritidsgård i Hyltebruk. Planerna på en fritidsgård är inte nya, men genom det extra statsbidrag riksdagen gav till kommuner som tagit ett stort ansvar för flyktingmottagandet blev det möjligt att förverkliga de gamla tankarna.

Efter att beslutet om att starta en fritidsgård i Hyltebruk tagits så gällde det att hitta en bra lokal. Förhoppningen var från början att det skulle finnas en färdig fritidgård under våren. Men förhandlingar, bygglovsförfarande och renovering har gjort att det tagit längre tid. Om allt går som det ska så kan verksamheten i den nya fritidsgården vara igång under höstterminens första hälft.

I väntan på fritidsgården tyckte Lena att det behövdes en plats för ungdomarna. I källaren under biblioteket i Hyltebruk fanns en tom lokal med både pentry och toaletter. Den lilla lokalen fixades till och i slutet av januari öppnade Idéverkstan. Det är oftast öppet på onsdagar och torsdagar och någon gång då och då kan det även vara öppet en fredag.

Information om när det är öppet finns hela tiden att hitta på fritidsgårdens Facebook-sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En fritidsgård för alla

Det är fortfarande ett bra tag kvar tills Hylte fritidsgård står färdig och både Lena och Johan vill att fler ungdomar hittar till Idéverkstan. Här kan de fika, göra sina läxor, spela tv-spel, pyssla, dansa,
hänga med kompisar och framför allt komma med förslag och idéer till de två fritidsledarna om vad den nya fritidsgården ska innehålla. Förslagen kan också skickas via e-posten fritidsgard@hylte.se

– Vi ska kunna erbjuda ett brett sortiment av grejer. Ungdomarna ska komma med idéerna och så
hjälper vi till att hitta möjligheterna, säger Lena.

Det allra viktigaste är att Hylte fritidsgård är till för alla ungdomar i kommunen som är i åldern 13-18 år. Alla är välkomna. Man utgår från Hylte kommuns värdegrund och värdeorden trygghet, delaktighet, framtidstro och stolthet genomsyrar verksamheten.

Har du ännu inte besökt fritidsgårdens Idéverkstad – gör ett besök!

Öppet under påsklovet

Måndag 10 april kl. 16-20
Tisdag 11 april kl. 14-16.30 och bowling 18-20
Onsdag 12 april kl. 17-22
Torsdag 13 april kl. 12-15

Kontakt