Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Internationellt besök från Rwanda och Zambia

Onsdagen den 15 juni fick Unnaryds Bonadsmuseum besök av två kvinnor från Rwanda och Zambia. Besöket är en del i ett internationellt ledarprogram som vänder sig till ledande förtroendevalda kvinnor på lokal och regional nivå i länder i Afrika, Asien och Östeuropa. Medverkande i programmet är Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, i samarbete med Centrum för Lokal Demokrati, ICLD.

Chipo Mulubisha från Zambia. Anna Roos, oppositionsråd Hylte kommun. Laurette Mushimiyimana från Rwanda. Julia Kabell, Unnaryds Bonadsmuseum.

Från vänster: Chipo Mulubisha från Zambia. Anna Roos, oppositionsråd Hylte kommun. Laurette Mushimiyimana från Rwanda. Julia Kabell, Unnaryds Bonadsmuseum.

Programmet varar under ett år och startade under 2022. Innehållet i programmet är bland annat förändringsledning, strategisk planering, reformprocesser med ett genusperspektiv och att utveckla nätverk samt Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Som en del i programmet får deltagarna besöka svenska kommuner för att lära sig om svensk välfärd. För dessa besök utses mentorer vilka är regionråd, kommunstyrelseordförande eller oppositionsråd. För årets ledarprogram har Anna Roos, oppositionsråd i Hylte kommun, valts ut som mentor till toppolitikerna Laurette Mushimiyimana från Rwanda och Chipo Mulubisha från Zambia.

Under drygt två dagar får kvinnorna besöka olika verksamheter i kommunen för att lära sig om den svenska välfärden och hur Hylte kommun arbetar med demokrati. Mentorernas uppdrag är att guida kvinnorna genom besöken i olika verksamheter samt dela med sig av erfarenheter om sitt politiska uppdrag och ledarskap. Det första stoppet var på Unnaryds Bonadsmuseum där de fick en guidad visning. Under rundvandringen i museet resonerar Laurette och Chipo om de bonadsmålningar som gjorts av kvinnor.

- This inspired me to think, why don’t we have places that shows the history of how women lived in our country before, säger Laurette.

Under morgonen berättade Laurette om varför hon valde att engagera sig i politiken. Hela hennes familj med mamma, pappa och sju syskon dödades under det stora folkmordet i Rwanda 1994.

- I want to leave the world a better place than I found it, säger Laurette.

I Zambia, berättar Chipo, regerar de inte med någon opposition. Hon blev extra inspirerad av vad en kvinna de mött i Stockholm som arbetade med demokrati sa.

- She spoke about how you can be strong, but kind. You can be the majority, but think about the minority.

Utöver museet kommer de även besöka återvinningscentralen, omsorgskontoret och förskolan i Landeryd. De kommer även titta på en politisk debatt kring funktionshinderfrågor på regionen och träffa kommunchef Emma Gröndahl. Innan besöket på museet avslutas vänder sig Chipo mot byggnaderna i solen, sträcker upp armarna i luften och säger:

- I love this!

Laurette Mushimiyimana från Rwanda, Chipo Mulubisha från Zambia och Anna Roos, oppositionsråd Hylte kommun, skålar in en gammeldags svensk jul.

Kontakt