Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Ny förening planerar för sommarfest

En bild på logotypen för Hylte Internationella Kulturförening

Hylte kommun har fått en ny förening. Det är en internationell kulturförening som ska verka för möten mellan människor från olika länder. Detta planerar man att göra genom att arrangera olika aktiviteter, gärna tillsammans med andra föreningar. Ett exempel är en sommarfest i augusti.

I höstas fick kommunens integrationskoordinator Ibrahim Baalbaki en idé om att bilda en internationell kulturförening med medlemmar från alla olika nationaliteter som lever i Hylte kommun. Han vill skapa en mötesplats dit alla är välkomna.

Få föreningar att samverka

I mars bildades Hylte internationella kulturförening. I stadgarna står att föreningen ska främja kontakten mellan människor från olika kulturer, stimulera människor att skapa olika former av kultur och främja social gemenskap genom arrangemang och aktiviteter.

– Föreningen är ett paraply för föreningslivet för att folk ska mötas över gränserna, säger ordföranden Margaretha Johansson.

– Föreningen kan vara med och ordna aktiviteter och starta projekt inom integrationsområdet, påpekar Ibrahim.

Båda lyfter fram att Hylte internationella kulturförening ska samverka med föreningarna i kommunen och medverka till att knyta ihop dem så att föreningarna kan arrangera aktiviteter tillsammans. Både privatpersoner och alla slags föreningar kan vara medlemmar i Hylte internationella kulturförening.

– Målet är att få en lokal så att föreningar som är medlemmar kan mötas. Alla ska kunna nyttja lokalen och kanske ha olika aktiviteter där.

Arrangera tillsammans med andra

Den första aktiviteten som Hylte internationella kulturföreningen varit medarrangör till var en musikkonsert som anordnades tillsammans med föreningen Salasil. Då spelade ett syriskt och ett svenskt band. Föreningen kommer även att vara delaktig i det traditionella nationaldagsfirandet som arrangeras på Lindekullen i Hyltebruk.

Just nu planeras det för fullt för en sommarfest i centrala Hyltebruk den 19 augusti. Det ska vara en fest för alla nationaliteter och åldrar.

Det kommer att finnas mat och musik från olika länder. Förra årets succé med triathlon upprepas fast det blir två grenar den här gången: löpning/gång och cykling. Det blir även aktiviteter för barn eftersom sommarfesten blir en avslutning på de sommaraktiviteter som Hylte kommun anordnar under sommarlovet för alla barn i åldern 6-15 år.

När Hylte internationella kulturföreningen fått fler medlemsföreningar så kommer det säkert att arrangers ytterligare aktiviteter under året.

Skapa samhörighet

Avslutningsvis får ordföranden Margareta Johansson frågan:
Vad är det viktigaste med den nya föreningen?

– Att skapa samhörighet i samhället och att skapa en vi-känsla i Hylte nu när vi blivit så många fler. Vi ska lära känna varandra och nyinflyttade får lära känna vårt föreningsliv, säger Margaretha.

Kontakt