Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Nytt om provtagning av covid-19

Antikroppstest till samtliga invånare i Halland från och med oktober och sänkt åldergräns för självprovtagning, från 18 år till 16 år. Det är några av nyheterna för covid-19 arbetet i höst.

Sedan juni månad kan du som har symtom lämna ett PCR-prov för att se om du har en pågående infektion med covid-19. Testet är ett självprovtagningstest som görs med en provsticka i svalg och näsa. Tidigare har testet endast varit tillgängligt för personer över 18 år, nu har regionen sänkt åldersgränsen till 16 år. Provet bokas via en e-tjänst på 1177, där finns även information om hur testet går till. Du behöver ha någon form av mobilt bank-id för att kunna boka testet på 1177, tänk även på att ta med legitimation vid testtillfället. 
– I Hylte kommun görs testet vid regionens testbuss som står på Örnatorget i Hyltebruk. Regionen har beslutat att bussarna kommer att vara på plats året ut, berättar Therese Reuter, stabschef i Hylte kommun.

Test av antikroppar

I augusti började regionen även testa antikroppar mot covid-19. Via ett så kallat serologiskt prov testar man för att se om den som har haft en infektion har utvecklat antikroppar mot covid-19. I första hand har man testat personal inom sjukvård och omsorg samt personer i riskgrupp och personer som arbetar inom annan samhällsviktig verksamhet. Arbete pågår för att kunna erbjuda samtliga invånare ett antikroppstest från och med oktober månad. Testet görs genom ett blodprov i armvecket.

Test av barn 6-15 år

Barn i åldrarna 6-15 år provtas inom vårdcentralerna efter medicinsk bedömning och vid behov. Enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer bör barn från sex år och uppåt dessutom provtas vid milda symtom. Syftet med den provtagningen är att barn ska kunna komma tillbaka till skolan och andra aktiviteter tidigare om de har ett negativt covid-19 test. Region Halland arbetar för att kunna erbjuda provtagning för covid-19 till barn mellan 6-15 år med symtom och återkommer med information om hur det ska ske när hanteringen för detta är på plats.

Läs mer via länken nedan.
Vårdguiden 1177 Länk till annan webbplats.

Kontakt