Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Samlad lägesbild för kommunen och länet gällande covid-19

Antalet bekräftade och misstänkta fall av covid-19 i samhället förändras ständig. Det är viktigt att vi gör vad vi kan för att minska risken för smittspridning och att vi håller oss uppdaterade gällande rådande läge och myndigheternas rekommendationer. Därför har vi här sammanställt en lägesbild för Hylte kommun och Halland.
Såhär inför påskhelgen är det extra viktigt att fundera på hur vi umgås med nära och kära, och vilka risker det kan innebära. Läs rekommendationerna och se hälsningen från Region Hallands smittskyddsläkare längre ner på sidan.

Enligt de senaste siffrorna från Region Halland (redovisade onsdagen den 8 april, siffrorna avser antal fram till och med kvällen den 7 april) finns 159 bekräftade fall av covid-19 i Halland, 18 personer vårdas på sjukhus, varav åtta inom intensivvård, och 14 personer har avlidit i länet till följd av viruset. I dagsläget finns två bekräftade fall i Hylte kommun varav ett inom omsorgsnämndens verksamhet. Hylte kommun väljer dock att inte närmare berätta vilken verksamhet som berörs.
– Vi kan inte gå ut med information där enskilda riskerar att pekas ut. Det vi däremot alltid gör är att vi informerar berörda medarbetare och anhöriga till den som blivit sjuk. Vi informerar även anhöriga till andra personer som befinner sig på samma boende, säger Emma Gröndahl, informations- och kanslichef.

I arbetet med de som drabbats av covid-19 i kommunen följer Hylte region Hallands riktlinjer för vård av smittade. Spårning av vilka smittade har varit i kontakt med sköts av ansvarig läkare och smittskydd Halland.

Gemensamt ansvar att begränsa smittspridning

Antalet bekräftade och misstänkta fall i samhället förändras ständig och enligt folkhälsomyndigheten har många smittade mycket milda symptom vilket medför en omfattande underrapportering av antalet fall. Det vi alla kan göra för att minska risken för smittspridning är att vara noga med att hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, hosta och nysa i armvecket, undvika att röra vid ansiktet samt att stanna hemma när vi är sjuka – även om vi bara har lättare symtom.
För att sjukvården inte ska bli överbelastad så är det väldigt viktigt att vi fördröjer smittspridningen och minskar antalet personer som är sjuka samtidigt.

Nya allmänna råd

I förra veckan beslutade Folkhälsomyndigheten om nya allmänna råd för att motverka smittspridningen i samhället. Det man säger är att:

  • Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt från varandra kunderna kan stå.
  • Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare. Om det är möjligt att anordna träningar och träningsmatcher utan att riskera att sprida smitta kan aktiviteterna hållas, om inte bör de ställas in.
  • Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.
  • Arbetsgivare bör se till att personal och eventuella besökare håller avstånd. Arbetsgivare bör se till att anställda arbetar hemifrån om det är möjligt, samt se till att anställda undviker onödiga resor.
  • I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.

Stanna hemma i påsk

Sedan första april råder det besöksförbud på alla äldreboenden i landet, så även i Hylte kommun. Den verksamhetsansvarige för ett boende får i det enskilda fallet medge undantag från förbudet om det finns särskilda omständigheter som motiverar ett undantag och om risken för spridning av coronaviruset är liten. Genom att alla begränsar sina nära kontakter blir färre sjuka, vilket leder till en avlastning för sjukvården. Socialstyrelsen har även uppmanat människor att inte resa till exempelvis sommarstugor under påskhelgen. Detta eftersom sjukvården i varje region är dimensionerad efter regionens egen befolkning. Folkhälsomyndigheten avråder även från resor inom det egna länet över påsk, speciellt om dessa går till äldre släktingar eller större sammankomster.

Hjälp och stöd via telefon

Under den pågående coronaepidemin kan en rad situationer uppstå som gör att du eller en nära anhörig eller vän behöver hjälp eller stöd. Det kan handla om både sjukvårdsrelaterade frågor, eller om andra situationer som uppstår i hemmet eller på andra platser. Vi har därför samlat en rad kontaktuppgifter som kan vara till hjälp för dig eller personer i din närhet. Du hittar telefonnummer till SOS-alarm, BRIS, anhöriglinjen, jourhavande kompis, kvinnofridslinjen med flera på www.hylte.se/stödlinje Öppnas i nytt fönster.

70 plus och andra riskgrupper – ta hjälp att handla och uträtta ärenden

Folkhälsomyndigheten råder personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper att begränsa sina nära fysiska kontakter med andra och helt undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel. Är man över 70 år bör man också undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker, eller att vistas på andra platser där människor samlas.

Hjälp med utkörning av mat

Den som inte bör handla själv och inte kan få hjälp med detta av till exempel anhörig, vän eller granne kan kontakta kommunens kontaktcenter för hjälp. Kontaktcenter kommer då att förmedla kontakt till andra aktörer som kan hjälpa till med inköp och hemleverans av mat.
Notera att Hylte kommuns kontaktcenter är stängt över påskhelgen och öppnar igen tisdagen den 14 april klockan 08:00. Öppettider hittar du på www.hylte.se/kontaktcenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontaktcenter nås på telefonnummer 0345-180 00 eller på e-postadressen kommunen@hylte.se

Det går även att kontakta Svenska Kyrkan som anordnar utkörning av mat.
Telefonnummer: 0371- 46115

Kontakt