Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Så ska Hyltebruks nya låg- och mellanstadieskola se ut

Ett rymligt torg med ljusinsläpp från takkupoler kommer att vara den naturliga samlingsplatsen och mittpunkten i Hyltebruks nya låg- och mellanstadieskola. Sommaren 2016 påbörjas bygget av den nya skolan som ska ersätta Örnaskolan låg- och mellanstadieskola. Den nya skolbyggnaden byggs på samma plats men kommer att vara större och ha kapacitet för upp till 200 elever.

En central trappa som leder upp till plan två ska ha extra breda trappsteg och ska fungera som både umgängesplats och sittyta när alla elever behöver samlas. Utifrån torget når personal och elever sina klassrum, grupprum och caféområde och på andra våningen finns ännu fler undervisnings- och arbetsrum. Rummen på plan två är grupperade runt en loftgång som ger överblick ner mot torget på första plan. Där uppe ska det även finnas ett personalrum för upp till 25 personer med en balkong med vy över skolans innergård. Totalt ger den nya skolan ett 20-tal arbetsrum och plats för drygt 200 elever.
– Det kommer att bli riktigt snyggt och skilja sig en hel del från tidigare. Och det är kul att det får göra det när man bygger nytt, säger Claes Johansson, verkställande funktionär för Hyltebostäder.

Inflyttning höstterminen 2017

Tillsammans med arkitekt och skolans lärare har Claes varit med och tagit fram den nya byggnaden som planeras vara klar för inflyttning till höstterminen 2017. Men innan dess har den gamla mellanstadiebyggnaden rivits, en ny platta ska gjutas och därefter beräknas arbetet med att resa stålstommen kunna ske ungefär i november 2016.
– Utemiljön ska ju till sen också, och den har mer runda former i sin design som kommer att bli snyggt i kontrast till skolbyggnaden som är kvadratisk, berättar Claes.

Fasad i tre nyanser av svart

Fasaden på skolan kommer bli något utöver det vanliga. Vertikala stenskivor i olika storlekar, i tre olika nyanser av svart – matt, halvmatt och högglans - ska klä byggnaden.
– Det syns inte på bilderna här, men det kommer bli effektfullt med de olika nyanserna så byggnaden kommer inte att uppfattas som helsvart, förklarar Claes.

Kontakt