Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

SFI-undervisningen flyttar till Forum

I veckan påbörjades flytten av SFI-undervisningen, Svenska för invandrare, från Hyltebygdens lärcentrum till Forums lokaler. Tack vare flytten har ytterligare ett trettiotal vuxenstuderande fått påbörja sina studier. Nu söker verksamheten fler lärare i svenska som andra språk.

SFI-undervisningen i Hylte är uppbyggd i fem steg där varje elev påbörjar sina studier i en introduktionsgrupp, där elevens förkunskaper utvärderas. Därefter studerar eleven kurserna A, B, C och D i egen takt. På varje nivå bedöms de fem aspekterna hörförståelse, läsförståelse, muntlig interaktion, muntlig produktion och skriftlig färdighet innan eleven får gå vidare till nästa kurs. På grund av lokalbrist har verksamheten tvingats ha intagningsstopp sen november förra året. Nu har verksamheten påbörjat flytten till nya lokaler på Forum i centrala Hyltebruk vilket gjort att ytterligare en introduktionsgrupp med 30 elever startats.

- Det är många som vill börja läsa svenska så det känns positivt att få igång introduktionen. Vi har minskat kön från 100 personer till cirka 65 och så snart vi får in fler lärare kommer vi att ta in fler elever, berättar rektor Marie-Louise Leander.

Fler lärare sökes

Idag läser cirka 150 elever Svenska för invandrare totalt 15 timmar i veckan fördelat på för- och eftermiddagar.

- Det är precis vad vi klarar med den personalstyrkan vi har just nu. Vi kommer att gå ut och annonsera om nya lärartjänster i svenska som andra språk så snart som möjligt, säger Marie-Louise Leander.

Fortsatt verksamhet på Lärcentrum

Kvar på Hyltebygdens Lärcentrum är den grundläggande vuxenutbildningen som riktar sig till vuxna över 20 år som har kortare utbildning än nio år och till dem som gått ut grundskolan, men behöver komplettera eller repetera något ämne eller komplettera en utländsk utbildning. Utbildningen ska ge en grund för vidare studier på gymnasienivå eller för att komma ut i arbetslivet.

Kvar på skolan är även Gymnasial vuxenutbildning som riktar sig till vuxna över 20 år som behöver komplettera eller repetera något ämne eller komplettera en utländsk utbildning. Utbildningen ska ge en grund för vidare studier på eftergymnasial nivå eller för kompetensutveckling. Även elever på introduktionsprogrammen (IM) studerar på Lärcentrum.

Kontakt