Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2017-09-29

Språkvän kommer till Hylte

Nu kommer konceptet språkvän till Hylte kommun! Genom att bli språkvän har du möjlighet att hjälpa en person med utländsk bakgrund att få en bra start i sitt nya hemland, samtidigt som du lär känna en ny kultur. Som nyanländ kan du få kontakt med en etablerad svensk och på så sätt lära dig mer svenska.

Vad är en språkvän?
En språkvän är en person som umgås med en nyanländ på sin fritid. Det handlar om att göra saker, ha trevligt och trivas tillsammans. Att vara språkvän är en chans att hitta nya vänner samtidigt som du kan utvecklas som person.

För att bli språkvän ska du vara etablerad i Hylte kommun och kunna svenska språket. Du kan vara infödd svensk eller svensk med invandrarbakgrund. Språkvännen kan vara en person eller en familj. Genom träffarna så lär den nyanlända språket och får en länk in till det svenska samhället.

Vem kan få en språkvän?
Du som är nyanländ, bor i Hylte och har uppehållstillstånd kan få en språkvän. Du får en möjlighet att lära känna etablerad svensk och på så sätt komma in i samhället. Det är viktigt att du kan lite svenska.

Vad ska vi göra när vi träffas?
Ni bestämmer själva när ni ska träffas och vad ni vill göra. Det handlar om att umgås och ha roligt ihop. En del träffas och pratar, fikar, går en promenad, går en studiecirkel ihop eller utövar en idrottsaktivitet.

Det finns språkvänsprojekt i hela landet och i övriga halländska kommuner. Här i Hylte är tanken att utöka projektet och anordna olika aktiviteter dit deltagarna bjuds in. Inledningsvis har det talats om matlagningskvällar och promenadgrupper.

Vill du bli eller ha en språkvän - anmäl dig!

För att bli språkvän eller få en språkvän ska du göra en anmälan där du bland annat får uppge vad du har för intressen. I nästa steg blir du kontaktad av projektledaren för projektet språkvän för en intervju. Därefter görs en matchning så att du som språkvän och du som nyanlända passar ihop utifrån intressen.
Information om projektet språkvän och möjlighet att anmäla dig.

 

Språkvänsprojekt i Hylte

Hylte kommun har fått 475 000 kronor från Länsstyrelsen för projektet språkvän.
Projektet genomförs i samarbete med Svenska kyrkan.
Ett syfte med projektet är att motverka och förebygga okunskap, fördomar och segregation. Det handlar om att bygga broar mellan svenskar och nyanlända och mötas över kulturgränserna.
Projektet startar nu i september och kommer att pågå till 30 december 2018.

Kontakt