Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2019-07-26

Torrare väder - var rädd om vattnet!

Ett högtryck med högsommarvarm luft ligger nu stilla över Sverige. Enligt väderprognosen kan temperaturen de närmaste dagarna stiga över 30 grader, både i norra och södra Sverige. Mattias Andersson, driftingenjör på samhällsbyggnadskontoret, berättar att grundvattennivåerna i Hylte kommun ligger stabilt men att det gäller att vara rädd om vårt fina vatten i Hylte kommun.
- Vi mäter kontinuerligt och nivåerna i vattenverken ser bra ut på alla orter. Men vi vill ändå uppmana till sparsam vattenanvändning. Håller värmen och torkan i sig så kan nivåerna ändras fort.

Brandriskbedömning varje dag

Högtrycket kommer att dominera under resten av veckan med soligt, varmt och torrt väder vilket gör att även brandrisken ökar. Brandriskbedömningen i Hylte kommun görs varje morgon kl. 8.00 under sommaren, och gäller ett dygn om inget annat anges.
- Det varma vädret gör att brandrisken ökar men vi har inget eldningsförbud på gång just nu, prognosen vi har nu visar att det blir regn nästa vecka. Men det gäller som alltid att elda med sunt förnuft. Man bör undvika öppen eld, att grilla är det bästa, säger Magnus Åman, räddningschef.

Läs mer om brandsäkerhet

Tips för att spara vatten

  • Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.
  • Duscha i stället för att bada. Stäng av vattnet i duschen när du schamponerar eller tvålar in dig. Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.
  • Undvik att diska under rinnande vatten. Använd en balja eller diskhon. Om du diskar för hand kan du använda diskvattnet som blir över i baljan till att skölja ur förpackningar. Du kan även klippa upp kladdiga förpackningar och torka ur dem med hushållspapper, i stället för att skölja dem.
  • Kör enbart fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Byt till snålspolande dusch- och vattenkranar. Laga eventuella droppande kranar och rinnande toaletter. Även små läckor förbrukar mycket vatten.

Kontakt