Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2017-06-19

Trädgårdodling och matlagning i projekt för asylsökande

Grönsaker ska odlas i projekt och kunna användas i matlagningskurser.

Att odla grönsaker tillsammans och samtidigt lära mer om den svenska naturen och samhället är en del i ett nystartat projekt för asylsökande i Unnaryd. Svenska kyrkan är initiativtagare och Hylte kommun är en av samarbetsparterna.

Tomater, morötter, rädisor och kryddväxter eller kanske vackra blommor. Exakt vad som kommer att odlas på den cirka 600 kvadratmeter stora ytan bakom kyrkan i Unnaryd är inte bestämt.

– Tanken är att deltagarna ska involveras i vad som ska odlas. De får komma fram till vad de vill odla och vad vi kan odla, säger Ingemar Lund som är integrationssamordnare i Hylte pastorat och projektansvarig.

Vill skapa meningsfull sysselsättning

Projektet ”Trädgårdsodling, natur och hälsa – växande och berikande mötesplatser” vill skapa en meningsfull sysselsättning för de asylsökande som bor i Unnaryd. I väntan på beslut från myndigheterna behöver de asylsökande ha något att göra. Svenska kyrkan hade hört om odlingsprojekt på andra platser i landet och bestämde sig för att göra någon liknande inom Hylte pastorat.

Länsstyrelsen har beviljat ett bidrag för ”Tidiga insatser för asylsökande” på cirka 184 000 kronor till projektet som Svenska kyrkan genomför i samarbete med Hylte kommun, Studieförbundet Vuxenskolan och Hylte Sport & Event.

Matlagning

Projektet får ett bredare innehåll än bara trädgårdsodling. I studiecirkelform kommer deltagarna att ha naturkunskap där de får lära sig om bär, svampar och allemansrätten. De har också samhällskunskap för att förstå det svenska samhället. Med start i augusti blir det hälsoaktiviteter och matlagning. Alla aktiviteterna innehåller både teori och praktik.

-Det vi odlar kan vi kanske ha på matlagningskurserna, säger Ingemar Lund.

Projektet pågår under ett halvår och riktar sig endast till asylsökande män och kvinnor. Ingemar Lund tror att det finns många som är intresserade av att delta och planen är att ha en eller flera grupper med 10-15 deltagare i varje grupp. Förhoppningsvis kommer även en del svenskar som är intresserade av odling.

Fler odlingsprojekt

Det kommer även att startas ytterligare ett odlingsprojekt - i Hyltebruk. Det här projektet vänder sig till asylsökande, nyanlända och svenskar. Precis som i Unnaryd handlar det om att odla tillsammans, skapa kontakter och lära sig svenska.

Det är Hylte kommun och Svenska kyrkan som ligger bakom projektet och man har sökt pengar från Lokalt ledd utveckling Halland. Förhoppningen är att starta i augusti, men man väntar på ett slutgiltigt svar från Jordbruksverket. När detta kommer så ska en yta på cirka 120 kvadratmeter invid pastorsexpeditionen och kyrkan i Hyltebruk odlas upp.

Kontakt