Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2017-05-24

Unnaryds förskola hissar Grön flagg

Nu vajar den Gröna fanan över förskolan Sunnanäng i Unnaryd som ett bevis på personalens och barnens engagemang för miljön.
- En hållbar utveckling är superviktig. Det handlar om barnens och vår framtid, konstaterar Alma Bågefalk, utomhuspedagog.

Under ett och ett halvt år har förskolan i Unnaryd arbetat med hållbar utveckling enligt konceptet Grön flagg som drivs av organisationen Håll Sverige Rent. Målet var att öka kunskapen och väcka barnens intresse och engagemang för hållbar utveckling inom flera områden. Alma Bågefalk, utomhuspedagog på Sunnanängs förskola har samordnat arbetet på förskolan.
- Det har varit väldigt roligt, vi har arbetat tillsammans och fått positiv respons från barn och föräldrar. Att arbeta efter konceptet Grön flagg har känts väldigt naturligt för oss, den fungerar väl med läroplanen och är ett bra verktyg för att ta sig an frågan.

Brett ämne

Idag är fler än 2600 förskolor och skolor i Sverige anslutna till Grön flagg vilket innebär att över 250 000 barn och unga över hela landet gör viktig skillnad i samhället. Sedan starten i Unnaryd har ett 90-tal barn på förskolan arbetat med tre huvudteman; Vi återvinner och återanvänder, Djur och växter i vår närnatur och människokroppen. Hållbar utveckling är ett brett ämne.
- Det handlar exempelvis om både ekologisk och social utveckling. Det är lika viktigt att ta hand om sig själv och andra som att ta hand om naturen, säger Alma Bågefalk.

Kompost, återvinning, skräpplockar dagar, pyssel med återvunnet material, matlagning i det fria, samtal om emapti och studier om djuren i skogen är bara några av aktiviteterna som genomförts. Allt arbete har också dokumenterats och skickats vidare för bedömning av organisationen Håll Sverige rent. I går hissades den gröna flaggan som ett bevis för att förskolan klarat certifieringen.
- Vi har alla fått upp ögononen för hur viktigt ämnet är och att det är väldigt enkelt att arbeta naturligt med det. När vi är ute med barnen är de små samhällsmedborgare som ifrågasätter vem det är som slänger skräp i naturen och vill att vi plockar upp det, berättar Marie Hjelmqvist, förskollärare.

Nya tag

Grön Flagg ett verktyg för ständig utveckling och fördjupning av arbetet med hållbar utveckling. Marie Hjelmvist berättar att i höst fortsätter arbetet på förskolan i Unnaryd.
- Nu ska vi utvärdera och se vad vi vill ta med oss från de här åren och vilka nya områden vi vill ge oss in i. Vi lägger en ny plan i juni.

Kontakt