Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad 2017-04-06

Vinner kunskap genom projekt

Foto från trädgårdsarbete utomhus.

Sysselsättningsprojektet integration och arbetsglädje börjar nu med sin andra omgång. Ytterligare ett gäng kommer att göra snyggt runt om i kommunen. Nuur Hadafow ingick i projektets första grupp och tycker att projektet varit bra och gett honom nya kunskaper.


I kommunen drivs ett sysselsättningsprojekt med fokus på integration och arbetsglädje. Deltagarna är alla långtidsarbetslösa och förutom att projektet ska ge dem arbete i sex månader ska det skapa gemenskap och stärka självförtroendet.

Nuur Hadafow kommer från Somalia. Han har varit i Sverige i sju år och haft kortare anställningar och praktikplatser. I oktober förra året kom han med som en av deltagarna i projektet ”Integration och arbetsglädje”. Det är ett sysselsättningsprojekt där en grupp med både långtidsarbetslösa svenskar och invandrare tillsammans utför olika samhällsjobb.

Nuur berättar att han har lärt sig mycket och fått nya erfarenheter under de sex månader som projektet pågått. Han hade aldrig sågat en bräda eller slagit i en spik, han hade inte använt röjsåg eller målat ett hus. Det var mycket nytt.

– När vi började så kände vi inte varandra och vi kunde inte så mycket.Det var svårt. Men vi har fått utbildning. Nu kan jag mäta, tapetsera och måla, förklarar Nuur.

Men det var inte bara snickeri- och målerijobb samt trädgårdsarbete som Nuur höll på med. Han har också praktiserat på det särskilda boendet Höstro i Långaryd. Där fick han gå bredvid sjuksköterskorna och hjälpa till med diverse uppgifter.

– Jag fick koka ägg, brygga kaffe och servera mat. Jag städade lite och så pratade jag med de gamla och spelade kort med dem.

Lära känna

Nuur berättar att genom projektet har han lärt känna nya människor från olika länder. När de hade sina raster satt gruppen och pratade och diskuterade mycket. På så sätt tycker han att han lärt sig mer om olika kulturer.

– Det här projektet, det är integration, säger Nuur.

De som deltar ska komma från olika länder och en del i arbetet är att de ska tala svenska med varandra och hjälpa varandra med olika uppgifter. Gemenskapen de får i gruppen ska stärka självförtroendet. En grundläggande del i projektet är också att de har roligt tillsammans och känner arbetsglädje.

Ledde till nytt uppdrag

Nuur tycker att det här är ett viktigt projekt och pratar gärna om hur han och de andra kämpat för att lära sig. Han är också noga med att framföra att projektet kan leda till att man får arbete. Fyra av de nio deltagarna har fått jobb.

Själv har Nuur fått ett tillfälligt arbete inom kommunen. Under sex månader är han på arbetsmarknadsenheten i MP-huset. Där är han med och utför diverse uppgifter. Han har bland annat varit med och spacklat, slipat och målat ett rum, gjort iordning i snickeriverkstaden och nu gör han en del möbelrenoveringar.

Ny grupp

På måndag den 10 april startar projektets andra omgång med en helt ny grupp. Inledningsvis håller de till vid Höstro och Skärshult och färdigställer en del renoveringsarbeten. En tanke med projektet är att deltagarna ska få vara med och påverka vilka uppgifter som ska utföras. Så kommande arbeten beror delvis på deltagarnas kompetens och önskemål.

Kontakt