Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet finns både för ungdomar och för vuxna hos oss på Hylte gymnasieskola och vuxenutbildning. Det är en yrkesutbildning som riktar sig till dig som vill jobba med barn, ungdomar eller vuxna inom pedagogiska och sociala yrkesområden eller i fritids- och friskvårdssektorn. Du kan bland annat läsa om hur du ska möta, assistera och stödja barn, ungdomar eller vuxna i deras utveckling och ta till dig kunskaper om hälsofrämjande arbete. Arbetsmiljö- och arbetsorganisationsfrågor för att förebygga arbetsskador och för att främja god hälsa ingår också. Inom barn- och fritidsutbildningen kan du läsa kurser som förbereder för högskolestudier. Du som elev kan även läsa kurser över sommaren så att du kommer vidare mot dina mål snabbare.

Barn- och fritidsprogrammet för ungdomar innebär studier i totalt 120 veckor, vilket motsvarar 3 år om du läser höst- och vårterminer.

Inriktning pedagogiskt arbete
Inriktningen omfattar kurser där fokus ligger på hur barn lär, utvecklas och socialiseras i samhället.

Inriktning fritid och hälsa
På inriktningen fritid och hälsa ligger fokus på yrken inom friskvård, kultur, skola, fritids- och idrottsföreningar samt gym och turism. Möjliga yrkesutgångar är personal inom idrotts- och fritidsanläggningar och fritidsassistent. Genom aktiva val inom programmet kan du bli badmästare. Med den yrkesutgången kan du arbeta som simlärare/poollivräddare.

Behörighet till fortsatta studier
Det är också möjligt att skaffa behörighet till fortsatta studier på universitets-/högskole- eller folkhögskolenivå, till bland annat fritidsledare, fysioterapeut och idrottslärare på grundskole- och gymnasienivå.

Arbetsplatsförlagt lärande

Inom utbildningen förekommer det arbetsplatsförlagt lärande som ska bidra till att du utvecklar yrkeskunskaper och en yrkesidentitet. Du ska också förstå yrkeskulturen och bli en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats. Det arbetsplatsförlagda lärandet kan också ge inblick i företagandets villkor och förbereda för eget företagande inom området.

Arbete efter utbildningen

Flera av de verksamheter som barn- och fritidsutbildningen förbereder för innebär arbete med människors hälsa. Du ska därför efter avslutad utbildning ha fått möjlighet att utveckla ett hälsofrämjande förhållningssätt och utifrån människors levnadsmiljöer kunna analysera och reflektera över olika levnadsvillkor och möjligheter att utvecklas.

Ansök till programmet via gymnasiehalland.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller genom den här länken Länk till annan webbplats..

Kontakt