Elever i anpassad gymnasieskola som enligt Hylte kommuns riktlinjer för skolskjuts anpassad gymnasieskola Pdf, 170.6 kB, öppnas i nytt fönster. uppfyller kraven ifråga om avstånd, trafikförhållanden, funktionshinder eller någon annan omständighet har rätt till skolskjuts alternativt reseersättning.
Elever som väljer att gå i fristående anpassad gymnasieskola har inte rätt till skolskjuts. Däremot kan kommunen ordna skolskjuts även för denna elev, om det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter.
Ansökan om resekort görs i e-tjänsten ”Ansökan om resekort och kontantersättning för dagliga resor”, resekorten gäller som betalning för egenavgiften vid färdtjänst. Länk till ansökan om skolskjuts för anpassad gymnasieskola finns längre ner på denna sida.
För elev som inte klarar resor med allmän kollektivtrafik sker resorna med särskild upphandlad skolskjuts och ansökan görs i e-tjänsten nedan.
En elev i gymnasieskolan kan ha rätt till skolskjuts om sådan behövs med hänsyn till elevens tillfälliga funktionsnedsättning. Varje sådant fall prövas individuellt.
Elever som studerar på gymnasieskola och på grund av funktionshinder, som inte endast är tillfälligt, har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel, kan ha rätt att söka färdtjänst. Enligt 7§ lagen (1997:736) om färdtjänst
Skolskjuts erhålls till skolan med utgångspunkt från elevens bostad. Avståndet från hemmet till skolan ska, för att ha rätt till skolskjuts, vara mer än:
Elev i anpassad gymnasieskola med funktionsnedsättning kan få kostnadsfri skolskjuts utan hänsyn till avstånd.
Vid funktionsnedsättning ska en bedömning göras om funktionsnedsättningen påverkar elevens möjlighet att ta sig till skolan, utifrån elevens förmåga och mognad. Bedömningen görs av gymnasiechefen.
Det ankommer på eleven och dess vårdnadshavare att presentera ett relevant underlag för bedömningen, underlaget ska bifogas ansökan inför varje nytt läsår.
Elev kan ha rätt till skolskjuts vid växelvis boende inom Hylte kommun. Med växelvis boende avses vårdnadshavare som inte bor tillsammans men där eleven ändå är varaktigt bosatt lika mycket hos båda vårdnadshavarna. Båda vårdnadshavarna ska vara folkbokförda i Hylte kommun.
Skolskjuts vid växelvis boende ska ske enligt ett i förväg angivet och regelbundet schema
Om elev inte ska åka med ordinarie skolskjuts, är det viktigt att vårdnadshavarna meddelar detta till entreprenören som utför skolskjutsen.
För elever i anpassad gymnasieskola görs ansökan inför varje nytt läsår, vid förändrade förutsättningar eller då behov uppstår.
Beslut om skolskjuts gäller enbart ett läsår i taget.
Vårdnadshavare ansvarar för att omgående informera handläggaren för gymnasiesärskolskjuts i Hylte kommun om omständigheter som kan påverka elevens rätt till skolskjuts. Handläggningstid för beslut under läsåret är upp till 4 veckor. Beslut gällande ansökan inför nytt läsår meddelas senast 5 augusti innan skolstart.